x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Acupunctură împotriva alergiilor

Acupunctură împotriva alergiilor

de Mirela Dădăcuş    |    12 Mai 2009   •   00:00
Acupunctură împotriva alergiilor
Sursa foto: /STOCKEXPERT

Strănutaţi, aveţi nasul înfundat şi vă lăcrimează ochii? Este posibil să fiţi alergici la puful de plop, de castan sau la polenuri. Dacă sunteţi sătui de medicamente antialergice şi sprayuri nazale decongestionante, puteţi alege o terapie complementară pentru a calma simptomele alergiei. Şi vă recomandăm acupunctura, metodă tradiţională chinezească, care, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, poate trata sau vindeca peste 100 de afecţiuni, printre care şi alergiile.



Dezechilibru energetic
Potrivit medicului Gheorghe Gearavela, vicepreşedintele Societăţii Române de Acupunctură, alergiile sezoniere pot fi prevenite şi tratate cu succes prin această terapie complementară. "Întrucât alergia reprezintă un dezechilibru energetic al organismului, prin aplicarea acelor pe anumite puncte energetice reuşim să reglăm energia organului afectat de alergie. Este vorba despre 8 - 10 puncte, localizate la nivelul mâinii, nasului sau picioarelor, care sunt în legătură cu intestinul gros, plămânii, splina şi pancreasul", explică medicul Gearavela. Acesta ne mai spune că unele puncte energetice, prin înţepare, sunt implicate şi în diminuarea excesului de histamină, substanţă responsabilă de apariţia simptomelor caracteristice alergiei: strănuturi repetate, nas înfundat sau prezenţa unor secreţii nazale abundente, mâncărimi ale gâtului şi ochilor.

Tratament în opt şedinţe
Pentru a trata o alergie sunt necesare între patru şi opt şedinţe de acupunctură, numărul acestora fiind stabilit în funcţie de cât de avansată este boala. "Înainte de începerea tratamentului, specialistul trebuie să stabilească organul la nivelul căruia există un dezechilibru energetic", precizează medicul Gearavela. Potrivit acestuia, acupunctura mai are şi proprietatea de a echilibra organismul şi de a întări sistemul imunitar, prevenind astfel eventualele episoade de alergie care ar putea apărea o dată cu venirea verii, când predomină alergia la polenurile de ierburi, precum şi la unele plante cum sunt: timoftică, păiuş, iarba câmpului, secara perenă. Acupunctura este recomandată şi copiilor suferinzi de boli alergice, cu vârste peste 5 ani, care suportă aplicarea acelor de acupunctură. Medicul Gheorghe Gearavela ne asigură că, în mod normal, introducerea acelor în piele nu este dureroasă. Explicaţia: în punctul de acupunctură nu există terminaţii nervoase

DEFINIŢIE. Alergia este o sensibilitate la ceva ce, în mod normal, este inofensiv. Atunci când organismul încearcă să scape de alergeni, ne confruntăm cu strănut, ochi apoşi, nas înfundat sau mâncărimi ale ochilor.

SFATUL MEDICULUI
Acupunctura poate fi folosită cu succes şi în tratamentul copiilor cu vârste peste cinci ani, diagnosticaţi cu diferite forme de alergie, spune medicul Gheorghe Gearavela, vicepreşedintele Societăţii Române de Acupunctură. Potrivit specialistului, această metodă, veche de 5000 de ani, urmăreşte nu numai eliminarea factorilor care au declanşat boala, dar şi creşterea rezistenţei organismului la îmbolnăvire.

×
Subiecte în articol: acupunctura terapii complementare