x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Afinele, ideale pentru diabetici

Afinele, ideale pentru diabetici

de Mirela Dădăcuş    |    26 Sep 2011   •   21:00
Afinele, ideale pentru diabetici

Au o aroma proprie si culoare care se pune pe limba si degete. Sunt afi­ne­le, cele mai populare fructe de padure, cunoscute pentru efectele lor benefice asupra sanatatii. Afinele pot fi folosite cu succes in terapia multor afectiuni, spu­ne doctorul Cristina Pavel, specia­list medicina de familie si apifitote­rapie.

Datorita continutului bogat in pro­vi­tamina A, afinele sunt foarte bune in cazul tulburarilor de vedere, cum ar fi degenerescenta maculara, boala care poate duce la orbire, precizeaza docto­rul Cristina Pavel. Medicul le mai recomanda in enteritele infectioase si in diaree (intrucat amelioreaza tranzitul intestinal), in infectiile urinare si in litiaza, pentru proprietatile sale diuretice. Deoarece au un continut scazut de glucide, afinele sunt ideale pentru diabe­tici. In infectiile respiratorii – faringita, amigdalita, laringita –, afinele se ad­mi­nistreaza sub forma de suc indulcit cu miere, ele avand efect antibacterian.

Cura cu fructe proaspete
Medicul Cristina Pavel spune ca, pentru a beneficia de efectele terapeutice ale afinelor, este bine sa facem o cura in sezon (vara-toamna), folosind fructe proaspete, consumate ca atare (50-100 g/zi). Le putem consuma si sub forma de sirop sau confiate. Pentru ca au un continut bogat in vitamina C, care se distruge usor la temperaturi inalte, este mai bine sa nu facem infuzii, ci sa le maceram la rece, dupa urmatoarea reteta: punem o lingurita de fructe macinate intr-o cana cu apa rece si le lasam la macerat intre sase si opt ore (perioada in care agitam din cand in cand continutul), apoi se strecoara si se bea. Doza de macerat este de 3-4 cani pe zi. Putem prepara cantitatea de macerat pentru 24 ore (se pun 4 lingurite de fructe macinate la 1 litru de apa rece). Cu sucul proaspat din afine, diluat cu putina apa, se face gargara in caz de faringita si amigdalita sau se aplica sub forma de cataplasme pentru tratarea hemoroizilor.

RECOMANDARI. Afinele sunt ideale pentru persoanele care sufera de boli ale vaselor de sange (capilare fragile, varice, flebite, ateroscleroza, arterite, inclusiv arterita diabetica), deoarece contin principii active care contribuie la tonifierea peretelui vascular, afirma doctorul Cristina Pavel.

ARBUST. Afinul este un arbust mic, stufos, ramuros, cu tulpina de culoare verde, lunga de circa 30-60 cm. Fructul, numit afina, are culoarea albastru-inchisa sau albastru-brumarie, forma rotunda, cu diametrul de 0,5-0,6 cm. Este zemoasa, cu suc violaceu, cu gust placut dulce acrisor. Fructele se culeg din luna iulie pana la sfarsitul lunii septembrie si pot fi consumate crude sau uscate. Atat frunzele, cat si fructele de afin au proprietati astringente datorita taninului, un compus vegetal cu o structura complexa. Afinele au rol antidiareic si antibiotic, modificand favorabil flora patogena intestinala.

×
Subiecte în articol: cura de afine pro­vi­tamina a