x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Alternativa "verde"

Alternativa "verde"

de Florina Zainescu    |    26 Feb 2008   •   00:00
Alternativa "verde"

SOLUŢIE ● Agricultura bio reduce emisiile de gaze cu efect de seră
Agricultura organicăpoate contribui semnificativ la reducerea emisiilor de gaze cu efect de serăşi la "sechestrarea" carbonului în sol. ● Produsul zilei: Suc eco "Digest"


SOLUŢIE ● Agricultura bio reduce emisiile de gaze cu efect de seră
Agricultura organicăpoate contribui semnificativ la reducerea emisiilor de gaze cu efect de serăşi la "sechestrarea" carbonului în sol.



Agricultura este o sursă majoră de emisii de gaze cu efect de seră: metan, oxid de azot şi dioxid de carbon. La scară globală, suprafaţa agricolă folosită în anii ’90 a fost "sursa" a circa 15% din emisiile totale de gaze cu efect de seră, potrivit unui studiu al Federaţiei Internaţionale a Mişcărilor pentru Agricultura Organică (IFOAM).


AVANTAJE. Spre deosebire de agricultura convenţională, intensivă, agricultura organică poate juca un rol important în reducerea gazelor cu efect de seră, responsabile pentru încălzirea globală. Şi asta pentru că în agricultura eco "materiile prime" provin în principal din fermă, iar animalele sunt ţinute pe propriile păşuni bio, drept urmare "arderile" de combustibil fosil pentru transport sunt mult mai mici. În plus, prin interzicerea utilizării fertilizatorilor chimici a fost eliminată o sursă suplimentară de emisii de azot. Emisiile de azot sunt diminuate în agricultura ecologică şi datorită faptului că numărul animalelor de fermă este limitat, astfel încât "mraniţa" rezultată – bogată în azot – să nu devină poluantă. Agricultura bio asigură şi o emisie mult mai mică de metan, oxidarea acestuia fiind accelerată de microorganismele aerobe şi a celor anaerobe din sol, protejate de acest sistem.

×
Subiecte în articol: agricol bio