Încetinesc procesul de îmbătrânire. Acesta este argumentul cel mai puternic pe care Cristina Bălănescu, medic primar medicină generală, cu competenţă în terapii complementare de la Centrul Medical Clar Med, îl aduce în favoarea antioxidanţilor.
Şi este un argument puternic, deoarece antioxidanţii contribuie la diminuarea riscului de apariţie a bolilor cardiovasculare, a diabetului şi a cancerului. De asemenea, ne ajută să avem o piele frumoasă şi un păr sănătos. Antioxidanţii conferă rezistenţă firului de păr şi elasticitate pielii, ceea ce înseamnă mai puţine riduri.
CE SUNT?
Antioxidanţii sunt compuşi naturali care protejează organismul de pericolul radicalilor liberi. Ei întârzie sau împiedică acţiunea de oxidare.
CĂTINA ŞI MĂCEŞELE
Sunt două plante care au capacitatea de a asigura un efect antioxidant natural garantat. Pentru a beneficia din plin de efectul antioxidant, ele vor fi folosite în stare naturală. Însă, pentru că pe parcursul iernii acest lucru este imposibil, specialistul nostru recomandă ceaiurile, siropurile şi tincturile.
PORUMBUL
Dacă vă place porumbul, specialistul nostru vă dă şi o veste bună: boabele de porumb conţin antioxidanţi. Tulburările de vedere sunt ameliorate prin dieta cu porumb. Asta pentru că antioxidanţii conţinuţi încetinesc îmbătrânirea ochilor şi ajută la tratarea cataractei. De asemenea, porumbul mai este recomandat pentru combaterea stresului, oboselii şi a stării de anxietate.
"Recomand cu precădere boabele coapte de porumb. deoarece este posibil ca, prin fierbere, antioxidanţii să se piardă", ne avertizează doctorul Cristina Bălănescu.
ALOE VERA
Efectele antioxidanţilor se văd pe... piele. Aşadar, doctorul Cristina Bălănescu ne sfătuieşte să încercăm măşile cu aloe vera. Acestea se obţin prin simpla zdrobire a frunzelor plantei într-un vas din lemn. Se aplică apoi pe faţă, gât şi decolteu, pe cât posibil zilnic, aproximativ 20 de minute. Antioxidanţii din această mască naturală asigură pielii vitalitate, fiindcă stimulează regenerarea celulelor epiteliale.
CEAIUL VERDE
Dintre ceaiuri, ceaiul verde este cel mai bogat în atioxidanţi. Un consum zilnic de ceai verde previne apariţia cariilor şi a afecţiunilor gingivale, reduce riscul de osteoporoză, scade nivelul colesterolului, creşte imunitatea organismului. În plus, ceaiul verde îşi dovedeşte eficienţa în curele de slăbire.
PEŞTE GRAS
Există alimente care furnizează o doză importantă de antioxidanţi. "Esenţial este modul de preparare, de pildă, peştele crud conţine antioxidanţi. Prin fierbere sau prăjire, aceşti antioxidanţi se pierd", atrage atenţia specialistul nostru. La fel de indicate sunt şi fructele de mare, care trebuie preparate termic cât mai puţin. De beneficiile antioxidanţilor vă puteţi bucura şi mâncând castraveţi, sparanghel, salată verde, usturoi şi ceapă, dar şi alune, nuci şi seminţe de floarea-soarelui.
Citește pe Antena3.ro