x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Cătina regenerează pielea

Cătina regenerează pielea

de Gina Matei    |    07 Apr 2009   •   00:00
Cătina regenerează pielea

Datorită principiilor active pe care le conţine (betacaroten, calciu, fosfor, magneziu, potasiu, fier, vitaminele C, B1, B2, F, E, P, K), cătina este un adevărat izvor de sănătate.



"Cea mai bună este cătina albă, care are o acţiune benefică în tratamentul hepatitei şi a cirozei", menţionează Cristina Bălănescu, medic primar medicină generală, cu competenţă în terapii complementare de la Centrul de Sănătate Clar Med.

EFECT ENERGIZANT ŞI ANTIOXIDANT
Asteniei de primăvară îi putem veni de hac prin asocierea fructelor de cătină cu miere. "Se obţine un efect energizant, benefic mai ales pentru persoanele cu stări de oboseală şi somnolenţă", precizează dr Cristina Bălănescu. În acest sens, se vor amesteca bine 500 g de fructe de cătină cu 300 g de miere. Amestecul se va păstra 3 zile într-un loc răcoros, după care vor putea fi consumate dimineaţa.

Regenerarea pielii şi cicatrizarea rănilor sunt posibile cu ajutorul cătinei zdrobite, aplicată direct pe zonele afectate. "Capacitatea cătinei albe de a stimula regenerarea pielii s-a dovedit foarte utilă în tratamentul arsurilor, rănilor, asigurând şi vindecare lentă a ulceraţiilor", menţionează dr Cristina Bălănescu.

La nivelul cavităţii bucale, uleiul de cătină este indicat pentru tratarea paradontozelor, prin tamponarea gingiilor.

În uz intern, cătina este folosită pentru ameliorarea simptomelor hepatitei, nevrozelor, gutei, reumatismului, cirozei hepatice, aterosclerozei şi anemiei. Pentru toate acestea se pot folosi ceaiurile din cătină uscată, care se prepară din 250 ml apă şi o linguriţă de frunze. Se fierb 10 minute şi se vor bea 2-3 căni zilnic.

Medicul Cristina Bălănescu recomandă ca acesta să fie consumat până în ora 14:00, pentru că este energizant şi poate provoca agitaţie şi insomnii. Datorită conţinutului bogat în vitamina C, cătina are un efect antioxidant fiind recomandată în cazurile de gripă, viroze şi chiar în unele boli severe. Beneficiile acestei plante nu se opresc însă aici.

Tabletele de cătină sunt un tonic foarte bun, dar şi un stimulator al digestiei. "Recomand tabletele şi copiilor, pentru creşterea poftei de mâncare", precizează dr Cristina Bălănescu.

×
Subiecte în articol: terapii complementare