V-ați planificat concediul la mare, cu gândul la distracție și plajă, dar nu v-ați gândit că astfel veți face și o cură de sănătate. Multe afecțiuni pot fi tratate prin talasoterapie – care înseamnă aplicarea, în scopuri terapeutice, a tuturor elementelor care țin de mare, de la valuri și aerosoli, până la nisip, nămol și chiar alge.
Apa sărată a mării este un puternic descongestionant. Ea acționează asupra infecțiilor și inflamațiilor, reducându-le. Sărurile pe care le conține au efecte benefice asupra pielii, de aceea afecțiuni precum psoriazisul sau acneea pot fi tratate mai ușor la mare. În plus, dacă alergăm pe țărmul mării, ne alegem cu o formă fizică mult mai bună decât dacă am fi alergat pe bandă, la sala de sport. Valurile acționează benefic asupra reumatismului și a durerilor articulare.
La fel de benefice sunt și nămolul sau algele. Nu degeaba împachetările cu alge sau nămol sunt la mare căutare în saloanele de frumusețe. Pentru că și ele conțin multe minerale, printre care iod, calciu, fosfor, algele sunt foarte bune împotriva stresului și au rol remineralizant. Așa că, data viitoare când vedeți alge strânse la mal, nu le ocoliți ci faceți o plimbare printre ele. Veți avea parte de un masaj special. Nu uitați nici de băile de nămol, recomandate în special persoanelor cu reumatism.
Aerul marin este încărcat cu aerosoli, curenții provocați de spargerea valurilor în larg. Este recomandat în special persoanelor cu afecțiuni respiratorii: astm, pneumonie sau TBC.
Curele de talasoterapie sunt indicate pentru tratamentul infecțiilor genitale, hipotiroidiei, depresiei și chiar și în cazul bolilor autoimune. Atenție, însă, este bine să evitați expunerea la radiațiile solare, în perioada în care sunt foarte puternice: între ora 10 dimineața și 5 după-amiaza.
Acest tip de terapie poate avea efecte benefice în afecțiuni din cele mai diverse, printre care reumatismul și problemele articulare, alergiile sau afecțiunile pielii și chiar întârirea sistemului imunitar.