Categoriile principale sunt negru, verde și alb, restul fiind derivate ale acestora. Așa că important este ce proprietății are fiecare și care sunt beneficiile pentru sănătate, scrie indianexpress.com.
Ceai negru
Îl întâlnim mai ales sub denumirile English Breakfast și Earl Grey și este suspus unui proces complet de oxidare, trecând prin toate cele 4 etape, respectiv ofilirea, laminarea, oxidarea și uscarea.
Are cea mai mare concentrație de teină (corespondentul cofeinei) și este indicat atunci când avem nevoie de energie.
„Ceaiul negru are și alte beneficii, inclusiv scăderea nivelului de colesterol, a riscului de accident vascular cerebral și stop cardiac. Acest soi conține teaflavine și tearubigine, care sunt compuși polifenolici cu proprietăți antioxidante. Un studiu a arătat că ceaiul negru a determină reducerea nivelului colesterolului total, a nivelului LDL (rău), a trigliceridelor și o creștere a nivelului de colesterol HDL (bun), împreună cu o scădere a nivelului de glucoză”, spune Swati Bhushan, nutriționist șef la Spitalul Hiranandani din Mumbai.
Ea a mai făcut referire și la un alt studiu care a remarcat că ceaiul negru și verde reduc riscul de deces din cauze cardiace cu 4%, scad riscul de accident vascular cerebral cu 4% și riscul general de deces cu 1,5%. „Ceaiul negru oferă și protecție împotriva cancerului bucal”, explică aceasta.
Ceai verde
Frunzele sunt prăjite ori aburite imediat după recoltare, după care se rulează și se usucă.
Este bogat în antioxidanți, reduce inflamațiile, îmbunătățește funcția creierului și metabolismul organismului, poate ajuta împotriva respirației urât mirositoare și reduce riscul de cancer endometrial.
„Ceaiul verde conține în principal catechine, compuși fenolici, împreună cu flavonoide și acizi fenolici. Deoarece polifenolii din ceaiul verde prezintă proprietăți antimicrobiene, dezinfectante și deodorante, ajută la reducerea respirației neplăcute. Ceaiul verde s-a dovedit că stimulează creșterea bacteriilor bune din intestine, împiedicând în același timp sporirea bacteriilor rele și îmbunătățind astfel sănătatea intestinală”, spune Swati Bhushan.
Ceai alb
Este cel mai puțin procesat pentru că frunzele nu sunt nici rulate, nici zdrobite. Acul de argint și bujorul alb sunt câteva tipuri populare de ceai alb.
„Lucrul de care trebuie să țineți cont atunci când vreți să vă faceți o cană cu ceai alb este ca apa folosită pentru preparare să fie fierbinte, dar nu să fiarbă. În acest fel, frunzele se înmoaie timp de 1-5 minute. Dacă este preparat pentru o perioadă mai lungă de timp sau la temperatură foarte ridicată, s-ar putea să devină amar, iar ceaiul își poate pierde prospețimea”, precizează nutriționista.
Ceaiul alb are o multitudine de beneficii pentru sănătate, prevenind osteoporoza și formarea tumorilor, având proprietăți anti-cancerigene. Conține niveluri ridicate de polifenoli, catechine, care combat efectele radicalilor liberi asupra organismului.
„Pielea noastră este deteriorată din cauza inflamației și a expunerii la radiațiile ultraviolete, ceea ce duce la îmbătrânirea prematură și, în unele cazuri, la cancer de piele. Un studiu a arătat efectele antiinflamatorii ale extractului de ceai alb asupra pielii, în timp ce altul a concluzionat că aplicarea topică a ceaiului alb pe piele oferă protecție împotriva razelor UV. Poate preveni și apariția acneii. Ceaiul alb este bun și împotriva osteoporozei prin creșterea conținutului de minerale osoase”, explică aceasta.
Mai mult, galatul de epigalocatechină și metilxantinele din ceaiul alb pot ajuta la „arderea grăsimilor, stimulând astfel metabolismul și ajutând în curele de slăbire și la menținerea greutății. S-a demonstrat, de asemenea, că extractul de ceai alb induce moartea celulelor canceroase pulmonare, prevenind mutația, formarea tumorilor și prezentând proprietăți anti-cancerigene. Ceaiul alb mai împiedică proliferarea celulelor canceroase de colon și protejează și ADN-ul celulelor normale”, afirmă Swati Bhushan.