x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Ceaiul care stinge arsurile gastrice

Ceaiul care stinge arsurile gastrice

de Oana Antonescu    |    22 Apr 2008   •   00:00

După mesele îmbelşugate tipice sărbătorilor pascale, cu alimente greu digerabile şi asociate nu tocmai corect, nu este de mirare că ne supără arsurile gastrice

După mesele îmbelşugate tipice sărbătorilor pascale, cu alimente greu digerabile şi asociate nu tocmai corect, nu este de mirare că ne supără arsurile gastrice. Excesul de alimente duce la creşterea secreţiei de suc gastric în stomac, aşa încît o parte din conţinutul gastric ajunge în esofag. Aşa apare neplăcuta senzaţie de arsură gastrică, pe care o resimţim fie în capul pieptului, fie pe gît. Avem la dispoziţie mai multe tipuri de ceaiuri care previn şi calmează arsurile gastrice. Nu trebuie decît să-l alegem pe cel care ni se pare mai plăcut la gust.

 

La îndemînă

“Busuiocul, păpădia, gălbenelele, salcîmul sau ceaiul verde nu trebuie să ne lipsească din casă în perioada săr­bă­torilor. Administrate sub formă de ma­cerat, infuzie sau tinctură, aceste plante ameliorează arsurile gastrice”, ne spune dr Cristina Bălănescu, medic primar medicină generală, cu competenţă în terapii complementare, de la Centrul de Sănătate Clar Med. Păpădia, busuiocul şi gălbenelele se administrează sub formă de infuzie, cu o linguriţă de plantă uscată (nu plicuri!) la o cană (250 ml) cu apă clocotită. Sub formă de macerat se prepară gălbenelele, salcîmul şi ceaiul verde. O linguriţă de plantă se lasă la macerat într-o cană cu apă, timp de 6-8 ore. “Multe persoane obişnuiesc să mănînce noaptea, după slujba de Înviere, iar acest obicei favorizează apariţia arsurilor gastrice. Pentru a le preveni, se poate consuma unul dintre cele trei macerate. Planta se lasă la macerat de la ora 18:00. Înainte de a începe masa vom consuma jumătate din cana cu macerat, iar după masă cealaltă jumătate. După aceleaşi reguli se poate administra şi infuzia”, ne recomandă dr Cristina Bălănescu.

 

Tincturi

Mai uşor de administrat, însă la fel de eficiente precum mace­ratele sau infuziile, sînt tincturile. În cazul în care avem probleme biliare se administrează tinctură de păpădie, cîte 25 de picături, imediat după masă, diluate în apă sau în ceai. Tincturile de salcîm şi de gălbenele sînt eficiente în tratamentul problemelor gastrice şi duodenale. Se administrează ca şi tinctura de păpădie. Persoanelor cu probleme de reflux gastroesofagian le este recomandată îndeosebi tinctura de salcîm.
 

PREVENTIV. Persoanele diagnosticate cu afecţiuni digestive trebuie să înceapă preventiv, chiar din aceste zile, un tratament cu apă de argilă. Ea se prepară cu o linguriţă de pudră de argilă şi 200 ml de apă. Amestecul se lasă într-un vas de seara pînă dimineaţa şi se bea pe nemîncate. Tratamentul trebuie să dureze 21 de zile.
 

BUSUIOC. Toate problemele digestive se ameliorează cu busuioc. Specialiştii recomandă maceratul de busuioc, preparat cu o linguriţă de plantă la o cană cu apă. Se lasă la macerat 6-8 ore şi se consumă o jumătate de cană înainte de masă şi o jumătate după. Busuiocul poate fi adăugat şi în preparatele culinare, fiindcă ajută la digerarea lor.

×
Subiecte în articol: terapii complementare gastrice