Uleiul volatil de cimbru este un remediu eficient pentru calmarea tusei, pentru tratarea faringitelor, bronşitelor sau sinuzitelor. “O dată cu venirea sezonului rece, cimbrul este foarte util contra virozelor respiratorii, pneumoniei.
Uleiul volatil de cimbru este un remediu eficient pentru calmarea tusei, pentru tratarea faringitelor, bronşitelor sau sinuzitelor. “O dată cu venirea sezonului rece, cimbrul este foarte util contra virozelor respiratorii, pneumoniei. Cel mai eficient în astfel de cazuri este uleiul volatil de cimbru. Se iau cîte două-trei picături de trei ori pe zi cu puţină miere. În cazul sinuzitelor cronice, rezultate foarte bune dă pulberea dintr-un amestec de cimbru, muguri de pin şi muşeţel. Din această pulbere se ia cîte o linguriţă de patru ori pe zi. Pulberea din plante uscate trebuie ţinută sublingual timp de 20 minute, apoi se înghite. Cimbrul are proprietăţi puternice antibacteriene, antivirale, de asemenea favorizează eliminarea secreţiilor bronşice”, arată dr Iulia-Violeta Vlad, medic specialist medicină de familie, cu competenţă în api-fitoterapie. În viroze respiratorii sînt recomandate şi infuziile sau inhalaţiile cu cimbru. Infuzia se pregăteşte dintr-o lingură de plantă la o cană cu apă fierbinte, se bea o cană cu infuzie pe parcursul zilei. Pentru calmarea tusei, infuzia trebuie să fie ceva mai concentrată: două-trei linguri de plantă la o cană cu apă.
Infuzie sau condiment
Cimbrul conţine uleiuri volatile, taninuri, vitaminele B1, C, mucilagii, celuloză. Există mai multe specii de cimbru, cele mai cunoscute fiind cimbrul de grădină (Satureja hortensis) şi cimbrul de cultură (Thymus vulgaris), care au proprietăţi terapeutice asemănătoare. Aceste două specii de cimbru sînt bune pentru stimularea diurezei, pentru eliminarea paraziţilor intestinali, pentru îmbunătăţirea digestiei. În cazul paraziţilor intestinali, dr Iulia-Violeta Vlad recomandă un amestec de pulbere de cimbru şi pelin, în doze de cîte o linguriţă pe zi, timp de trei-patru săptămîni. Cimbrul este util de asemenea pentru prevenirea balonărilor. În aceste cazuri poate fi folosit sub formă de infuzie sau condiment în mîncăruri. De asemenea, cimbrul sub formă de pulbere sau ceai are acţiune de tonifiere a sistemului nervos, îndepărtînd oboseala.
REUMATISM. În
cazul durerilor reumatice sînt recomandate băile cu infuzie de cimbru. De
asemenea, în apa de baie pot fi adăugate trei-patru picături de ulei volatil de
cimbru. Cimbrul îmbunătăţeşte circulaţia sangvină periferică. În cazul
reumatismului şi tulburărilor circulatorii este bine ca temperatura apei să aibă
37-38 de grade Celsius.
CONTRAINDICAŢII.
Uleiul volatil de cimbru nu este recomandat gravidelor. De asemenea, cimbrul
este contraindicat în ulcerul gastric şi duodenal, în gastritele hiperacide. “Dacă
se consumă în doze prea mari, cimbrul poate provoca greţuri, inflamaţii intestinale”,
ne atrage atenţia dr Iulia-Violeta Vlad. Uleiul volatil se administrează în
cure de câte zece zile, apoi se face pauză.