x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Conversia finanţată tot de la buget

Conversia finanţată tot de la buget

de Florina Zainescu    |    31 Ian 2008   •   00:00
Conversia finanţată tot de la buget

PNDR ● Agricultorii bio nu vor beneficia ,in 2008 de pl,a,ti de agro-mediu de la UE
Plăţile de agro-mediu destinate sprijinirii directe a agricultorilor care trec de la agricultura convenţională la cea organică, dar şi cele pentru menţinerea producţiei bio au fost scoase din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală. Ministerul Agriculturii dă asigurări că este vorba doar despre o amânare, timp în care fermierii bio vor fi sprijiniţi de la bugetul de stat.



PNDR ● Agricultorii bio nu vor beneficia ,in 2008 de pl,a,ti de agro-mediu de la UE
Plăţile de agro-mediu destinate sprijinirii directe a agricultorilor care trec de la agricultura convenţională la cea organică, dar şi cele pentru menţinerea producţiei bio au fost scoase din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală. Ministerul Agriculturii dă asigurări că este vorba doar despre o amânare, timp în care fermierii bio vor fi sprijiniţi de la bugetul de stat.


Ultima versiune a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) trimisă în decembrie 2007 la Comisia Europeană nu mai cuprinde plăţile de agro-mediu destinate agriculturii ecologice. Această submăsură era cuprinsă în varianta din 28 iunie 2007 a PNDR.  

Concret, este vorba despre sprijinul direct (un fel de plăţi directe la hectar), din fonduri europene, destinat agricultorilor şi crescătorilor de animale aflaţi în perioada de conversie – de la modul convenţional de producţie la cel ecologic –, dar şi de plăţi directe compensatorii pentru cei care au deja certificare bio. Potrivit PNDR, varianta iunie 2007, submăsura Agricultura Organică era creată "pentru sprijinirea conversiei la producţia ecologică şi a menţinerii producţiei ecologice vegetale şi animaliere certificate în România, în conformitate cu Regulamentul nr. 2029/91 şi regulamentele de modificare a acestuia". Pentru aceasta, Ministerul Agriculturii propunea Bruxelles-ului să finanţeze conversia la agricultura bio cu sume de 131-316 euro/ha anual, iar menţinerea culturilor organice, cu 94-188 euro/ha/an, timp de cinci ani.


SUPÅRARE. "Această formă de sprijin a dispărut pur şi simplu din ultima variantă a PNDR-ului trimisă la Bruxelles. Nu ştim de ce s-a luat această decizie, însă un astfel de sprijin şi-a dovedit eficienţa în ţări membre mai vechi. De exemplu, datorită acestor plăţi, în Italia agricultura ecologică a avut o creştere impresionantă, de la 4% la aproape 11% din suprafaţă", a declarat Ion Toncea, preşedintele Federaţiei Naţionale de Agricultură Ecologică. El şi-a exprimat îngrijorarea ca nu cumva eliminarea acestui sprijin să-i descurajeze pe cei care vor să intre în familia bio. Şi asta deoarece costurile de producţie sunt mult mai mari în sistemul ecologic comparativ cu cel clasic, iar producţiile, mai mici. Iar perioada de conversie este, practic, cea mai dificilă, pentru că, deşi lucrează după rigorile bio, agricultorii nu-şi pot vinde recoltele ca organice, ci ca produse convenţionale, deci la un preţ mai mic.


EXPLICAŢIE. Oficialii Ministerului Agriculturii dau însă asigurări că nu s-a renunţat la această formă de sprijin, ci a fost doar "un pic amânată". "Deoarece nu am reuşit să ajungem încă la o variantă comună cu Bruxellesul, am preferat să amânăm aplicarea acestor măsuri, ca să obţinem avizarea PNDR cât mai repede. Ulterior o să reluăm negocierile pe acest subiect", a declarat Viviana Vasile, director general în Ministerul Agriculturii. Ea a explicat că, în timpul discuţiilor de principiu, reprezentanţii comisiei au fost de acord cu sprijinul pentru perioada de conversie, însă nu şi cu cel pentru perioada postconversie. Pentru a nu se tărăgăna aprobarea întregului program din această cauză, Bucureştiul a ales să scoată momentan din discuţie această formă de sprijin. "Domnul ministru va decide când vom relua negocierile. Se poate ca acest pachet să se aplice chiar de anul viitor", a precizat Vasile. Dacian Cioloş, ministrul Agriculturii, dă asigurări că agricultorii eco nu vor rămâne de izbelişte. "Chiar în aceste zile lucrăm la acest lucru. Vrem să vedem ce fel de plăţi la putem da de la bugetul de stat, pe schema ajutorului de stat convenită cu cei de la comisie", a declarat Cioloş. Până se lămureşte problema cu spijinul direct, o dată cu aprobarea PNDR, agricultorii ecologici vor putea depune proiecte de investiţii pentru accesarea fondurilor europene destinate dezvoltării rurale.

Valoarea plăţilor propuse

Potrivit variantei iniţiale a PNDR, Ministerul Agriculturii propunea o finanţare din fonduri europene în valoare de 131 euro/ha/an pentru conversiunea culturilor pe teren arabil. Pentru păşuni permanente în conversiune, sprijinul cerut era de 149 euro/ha/an, pentru culturi legumicole în conversiune de 232 euro/ha/an, pentru plante medicinale şi aromatice – 214 euro/ha/an, iar pentru vii şi livezi în conversiune – 316 euro/ha/an. Perioada de conversiune este de doi ani pentru culturile de câmp anuale, trei ani pentru culturile perene şi plantaţii şi de doi ani pentru pajişti şi culturi furajere. Pentru menţinerea culturilor arabile organice certificate, sprijinul cerut de la UE se ridica la 94 euro/ha/an, pentru pajişti bio certificate – 112 euro/ha/an, pentru culturile legumicole eco – 188 euro/ha/an, pentru plante aromatice şi medicinale – 160 euro/ha/an, iar pentru livezi şi vii ecologice – 170 euro/ha/an. Pentru a beneficia de aceşti bani, aplicanţii trebuie să fie înregistraţi ca producători în agricultura ecologică, să aibă un contract cu un organism de certificare, iar terenul eligibil să continue să fie înregistrat la organismul de certificare timp de cinci ani.

×
Subiecte în articol: bio euro/ha/an pndr