x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Cum devii bio

de Florina Zainescu    |    07 Mar 2008   •   00:00
Cum devii bio

AGRICULTORI ● Trecerea de la convenţional la ecologic nu se face instant
Agricultorul care vrea să renunţe la sistemul convenţional de producţie şi să treacă la eco trebuie să parcurgă mai multe etape.


AGRICULTORI ● Trecerea de la convenţional la ecologic nu se face instant
Agricultorul care vrea să renunţe la sistemul convenţional de producţie şi să treacă la eco trebuie să parcurgă mai multe etape.


Agricultura ecologică (organică sau biologică) se deosebeşte fundamental de cea convenţională, având procedee şi tehnologii care se apropie foarte mult de legile naturii: nu utilizează fertilizanţi şi pesticide de sinteză, stimulatori şi regulatori de creştere, hormoni, antibiotice, organisme modificate genetic sau sisteme intensive de creştere a animalelor.


INFORMARE. De aceea, aspirantul la titlul de producător eco trebuie mai întâi să se informeze. Pentru a se familiariza cu domeniul, el se poate adresa Federaţiei Naţionale pentru Agricultură Ecologică, asociaţiilor de producători din agricultura ecologică, direcţiilor agricole judeţene sau Agenţiei Naţionale de Consultanţă Agricolă. Vizitele la fermele ecologice, cursurile de pregătire în domeniu sunt utile. Pasul următor este acela de înregistrare a activităţii ca producător în agricultura ecologică, prin completarea unor fişe şi depunerea acestora la direcţia agricolă din judeţul în care se află ferma. Mai apoi trebuie încheiat un contract cu un organism de inspecţie şi certificare. Acest organism verifică respectarea condiţiilor şi standardelor specifice de producţie şi certifică produsele obţinute ca fiind ecologice.


CONVERSIE. Atenţie, certificarea nu se dă imediat! Pentru a trece de la agricultura convenţională la cea ecologică trebuie parcursă o perioadă de conversie, în care pământul, plantele sau animalele să aibă timp să se "detoxifice". Perioada de conversie este de doi-trei ani în producţia vegetală, 6-12 luni pentru animale, 6-10 săptămâni pentru păsări şi un an pentru albine. În acest interval, fermierul trebuie să respecte regulile de producţie eco. Mai multe informaţii găsiţi pe site-ul Ministerului Agriculturii (www.maap.ro).

×
Subiecte în articol: bio