Boala oaselor fragile, osteoporoza, determină o pierdere accentuată de masă osoasă. Tocmai de aceea, tratarea acestei boli presupune acumularea şi fixarea calciului în oase. Iată la ce remedii naturiste puteţi apela pentru a asigura remineralizarea osului.
TINCTURA DE ŢELINĂ
Pentru refacerea oaselor fracturate şi combaterea carenţei de calciu se recomandă infuzia, decoctul sau tinctura de coada calului. Pentru infuzie, se fierbe o lingură de plantă în 250 ml de apă. Se lasă 5-7 minute şi se consumă 3-4 căni pe zi.
La fel de simplu se prepară şi decoctul: o lingură de plantă şi 300 ml de apă se fierb 15 minute. Se consumă 2 căni pe zi.
Tinctura se poate prepara şi în casă. Planta culeasă, fără rădăcină, se mărunţeşte şi se pune la păstrare într-un recipient de sticlă, de culoare închisă. Peste plantă se toarnă alcool de 45 de grade. Se lasă la macerat 14-15 zile. Se strecoară, se pune într-un alt recipient şi se păstrează la loc răcoros. Se consumă 20 de picături de 3 ori pe zi, diluate în ceai.
Cristina Bălănescu, medic primar medicină generală, cu competenţă în terapii complementare de la Centrul de Sănătate Clar Med, mai recomandă şi ţelina, care are proprietatea de a proteja mineralizarea osului. "Tinctura de ţelină are acelaşi efect benefic. Se mărunţeşte şi se pune la păstrare într-un recipient. Apoi, se adaugă alcool de 45 de grade, de preferat din cereale. Se beau 30 de picături de 2 ori pe zi, dimineaţa şi seara", precizează specialistul nostru.
Decoct se poate prepara şi din 2 linguriţe de cerenţel şi 250 ml de apă. Se fierb 10 minute. Se consumă neîndulcit, dimineaţa pe stomacul gol.
MORCOVUL ASIGURĂ MINERALIZAREA OASELOR
Spanacul, loboda, dar mai ales morcovul asigură procente însemnate de minerale necesare sistemului osos. Se recomandă ca acestea să fie consumate frecvent fie ca atare, fie preparate. Cu acelaşi efect, puteţi consuma susan, soia sau migdale. De asemenea, câteva linguriţe de miere pe zi pot fi benefice în tratarea osteoporozei.
Efecte remarcabile veţi sesiza şi dacă veţi prepara un decoct din părţi egale de rădăcini de lemn dulce, frunze de roiniţă şi frunze de rozmarin. Se fierb 250 ml de apă şi o lingură cu vârf din aceste plante. Se fierb 20 de minute şi se consumă dimineaţa, timp de 20-21 de zile, după care se face o pauză de 10 zile.
Citește pe Antena3.ro