x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Doctorul din cămară. Strugurii

Doctorul din cămară. Strugurii

22 Ian 2016   •   11:22
Doctorul din cămară. Strugurii

Cu o istorie de peste opt mii de ani, strugurii sunt printre alimen­tele extrem de căutate pentru proprietățile lor curative. Fie că sunt consumați proaspeți, uscați sau sub formă de vin, au fost asoci­ați, de-a lungul timpului, cu efecte benefice legate de reducerea riscu­lui de apariție a bolilor de inimă, diabetului sau chiar a cancerului.

Strugurii au, potrivit multor nutri­ționiști, un statut de superaliment și, chiar dacă este nevoie de cercetări suplimentare în domeniu, sunt conside­rați benefici în următoarele afecțiuni:

Cancer. Strugurii conțin polifenoli, niște antioxidanți puternici, care ar încetini sau chiar reduce riscul apari­ției mai multor tipuri de cancer, printre care și cel de esofag, de plămâni, cancerul bucal, pancreatic, de prostate sau de colon.

Boli de inimă. Resveratarolul, o substanță care se regăsește în coaja strugurilor roșii, a câștigat, pentru vinul roșu, faima de a fi bun pentru inimă. De asemenea, quercetina conținută de struguri este un antiin­flamator natural care reduce riscul de ateroscleroză și protejează împotriva efectelor negative ale acumulării de colesterol rău în sânge.

Fibrele și pota­siul din struguri sunt, de asemenea, benefice pentru organism. Un aport crescut de potasiu, combinat cu scăderea celui de sodiu, este cea mai bună schimbare de dietă pe care o poate face cineva care dorește să își mențină sănătatea cardio-vasculară, potrivit medicilor americani.

Constipație. O dietă bazată pe alimente bogate în apă, cum sunt strugurii sau pepenele verde, de exemplu, ajută la hidratarea orga­nismului și la funcționarea regulate a intestinelor. Strugurii conțin multe fibre, care reduc constipația.

Alergii. Datorită efectelor antiin­flamatorii ale quercetinei, consumul de struguri ar putea reduce simp­tomele alergice, precum curgerea nasului, lăcrimarea ochilor sau urticaria.

Diabet. În 2013, un studiu amplu a arătat că un consum regulat de afine, struguri, stafide, mere și pere poate reduce riscul apariției diabe­tului de tip 2 cu 7%.
Acnee. Potrivit unor studii, resveratarolul din struguri este un tratament eficient împotriva acneei, mai ales atunci când este combinat cu medicamente pentru această afecțiune.

×
Subiecte în articol: struguri