Arnica, o plantă care creşte mai ales în regiunile muntoase ale continentului european, este un remediu eficace împotriva hematoamelor de orice fel, dar şi leac împotriva durerilor articulare ori musculare, scrie clicksanatate.ro.
Efectele binefăcătoare ale arnicăi (Arnica Montana) erau cunoscute şi cu secole în urmă. De exemplu, în sec. al XVI-lea, căţărătorii pe munte şi lucrătorii la altitudine mestecau plantă proaspătă, pentru a alunga durerile musculare. Tratamentele sub formă de cremă, gel, pilule, extracte, macerate şi tincturi sunt produse din florile şi rădăcinile plantei.
Ne scapă de contuzii
Utilizată în mod tradiţional pentru tratarea hematoamelor, arnica poate reduce inflamaţiile şi calmează durerile care apar în contuzii. Aceleaşi remedii sub formă de tinctură, cremă ori gel din arnică utilizate pentru vânătăi, pot fi folosite şi în cazul arsurilor solare, rănilor ori altor forme de iritaţie a pielii. Prepară o tinctură din arnică astfel: toarnă 150 ml de alcool peste o mână de rădăcină. Lasă la macerat 2 săptămâni, apoi strecoară şi păstrează în sticluţe acoperite bine. Pregăteşte o cataplasmă din tinctură diluată în puţină apă (10 ml de tinctură la 100 ml de apă).
Pentru probleme superficiale ale pielii, poţi face o infuzie dintr-o lingură de flori, la 100 ml de apă clocotită. Lasă să stea 15-20 de minute şi aplică local sub formă de comprese. În caz de dermatoză, prepară o tinctură din 20 g de flori de arnică, la 100 ml de alcool. Las-o la macerat 10 zile şi apoi strecoară. Diluează 10 ml de tinctură cu 100 ml de apă şi pune comprese pe locul afectat.