x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Ferme din banii UE

Ferme din banii UE

de Florina Zainescu    |    04 Apr 2008   •   00:00
Ferme din banii UE
Sursa foto: Bogdan Iuraşcu/

Cei care vor să investească în agricultura sau procesarea ecologică şi nu au suficienţi bani pot apela la fondurile europene nerambursabile pentru dezvoltare rurală. • Produsul zilei: Ciocolată “espresso” bio

Cei care vor să investească în agricultura sau procesarea ecologică şi nu au suficienţi bani pot apela la fondurile europene nerambursabile pentru dezvoltare rurală.

Iniţiativele în domeniul agriculturii şi procesării ecologice pot fi finanţate prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), Măsura 121 – “Mo­der­­nizarea exploataţiilor agri­co­le” – şi Măsura 123 – “Creş­terea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere”. Măsura 121 vizează atât exploataţiile vegetale şi de creştere a animalelor care se află în perioada de conversie, cât şi cele care sunt deja certificate ca ecologice şi finanţează investiţiile în echipamente şi tehnologii şi pe cele ce vizează diversificarea producţiei şi ajustarea nivelului şi calităţii acesteia la cerinţele pieţei. Prin Măsura 123 se finanţează investiţiile în unităţi de procesare.

 

DEMERS. Pentru a primi bani europeni, doritorul trebuie să întocmească un proiect care să conţină o Cerere de Finanţare, un Studiu de Fezabilitate sau un Memoriu justificativ, după caz, şi alte documente şi acte justificative.

Cei care vor bani pe Măsura 121 trebuie să aibă la dosar şi fişa de înregistrare în agricultura ecolo­gică aprobată de Ministerul Agriculturii şi contractul încheiat cu un organism de inspecţie şi certificare acre­ditat. Iar cei care fac deja procesare ecologică şi vor să se dezvolte cu bani din Măsura 123 trebuie să depună şi certificatul de conformitate a produselor agroalimentare ecologice (materii prime şi produse finite) emis de certificatorul cu care au contract. Proiectul se depune la Oficiul Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit.

Fondurile nerambur­sabile acoperă până la 70% din valoarea eligibilă a proiectului de investiţii. Diferenţa trebuie acoperită de viitorul investitor, însă acesta nu trebuie să demonstreze că are banii necesari la momentul depunerii proiectului. Mai mult, dacă proiectul lui este aprobat pentru finanţare, investitorul poate cere un avans de 10%-20% din grant, în baza căruia să obţină mai uşor un credit bancar pentru cofinanţare.

 

Plăţi de agromediu, amânate

Din păcate pentru producătorii eco, din varianta aprobată a PNDR au fost scoase plăţile de agromediu destinate sprijinirii directe a agricultorilor care trec de la agricultura conven­ţio­na­lă la cea organică, dar şi cele pentru menţinerea producţiei bio. Ministerul Agriculturii (MAPDR) a anunţat că este vorba doar despre o amânare, nego­cie­ri­le cu CE urmând să fie reluate. Până atunci, oficialii MAPDR promit că fermierii eco vor fi sprijiniţi de la bugetul de stat.

florina.zainescu@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: bio