x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Fitoterapie de aprilie

Fitoterapie de aprilie

de Gina Matei    |    04 Apr 2011   •   18:57
Fitoterapie de aprilie
Sursa foto: /THINKSTOCK

159720-18-29-sante-5.jpgCristina Bălănescu, medic primar medicină generală, cu competenţă în terapii complementare, de la Centrul Medical Clar Med, recomandă ciuboţica-cucului, dracila, păpădia şi mugurii de plop deoarece pot fi considerate antibiotice naturale, eficiente şi fără a provoca efecte adverse.  Aceste plante fac parte din zestrea de terapii naturale ale lunii aprilie.

 

Ciuboţica-cucului
Această plantă se găseşte din luna aprilie până în mai. Ea este eficientă contra rinitei şi bronşitei. Totodată, are capacitatea de calmare şi de sporire a capacităţii de concentrare. În acest scop, se administrează sub formă de infuzie, preparată dintr-o lingură de plantă la 250 ml de apă. Se beau două căni, dimineaţa şi seara. Extern, specialistul nostru o recomandă în cicatrizarea rănilor. De asemenea, cu această infuzie se face gargară pentru tratarea afecţiunilor bucale ca stomatite, dureri de măsele pentru că scade inflamaţia. În masaj, uleiul de ciuboţica-cucului este bun pentru calmarea durerilor reumatice.

 

Dracila
Cu scop terapeutic de la dracilă se folosesc rădăcina, tulpina şi scoarţa. Specialistul nostru recomandă această plantă persoanelor cu afecţiuni renale, hepatice sau ale tractului urinar. Contra acestor afecţiuni, se administrează infuziea obţinută din rădăcină şi tulpină. Se lasă 20-25 de minute la infuzat, se strecoară şi se beau zilnic câte două căni. În uz extern, infuzia de dracilă este eficientă în tratarea fisurilor anale, a hemoroizilor şi a vaginitelor. În toate aceste cazuri, medicul Cristina Bălănescu recomandă spălăturile cu infuzie. Pentru decoct se fierbe o lingură de scoarţă la 250 ml de apă, se strecoară şi se consumă această cantitate dimineaţa şi seara.

 

Păpădia
Deşi are un gust amărui, păpădia se poate adăuga în salate. În cazul în care se face o cură cu păpădie, se asigură organismului necesarul de vitamine A, B, C, dar şi de fosfor. Şi pentru că este un bun sudorific, păpădia este bună în tratarea afecţiunilor respiratorii. În uz extern, compresele cu infuzie de păpadie fac bine tenului iritat şi infecţiilor ochilor. Infuzia se prepară dintr-o lingură de rădăcină la 250 ml de apă. Se beau trei căni pe zi, cu 15 minute înainte de mesele principale. Cu rol depurativ, diuretic, păpădia se administrează sub formă de infuzie, dar şi de tinctură: 30 de picături, diluate în apă sau ceai, cu 15 minute după mesele principale.

 

Mugurii de plop negru
Acţionează ca un antibiotic natural. Motiv pentru care specialistul nostru recomandă mugurii de plop negru în tratarea afecţiunilor respiratorii însoţite de tuse, a afecţiunilor tractului urinar. Se administrează 50 de picături de tinctură de trei ori pe zi, în cură de 10-14 zile sau se beau trei căni de infuzie pe zi. Infuzia se obţine dintr-o lingură de muguri de plop la 250 ml de apă.

×
Subiecte în articol: terapii complementare