x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Fitoterapie versus anestezie

Fitoterapie versus anestezie

28 Aug 2007   •   00:00

Suplimentele nutritive pe bază de plante sunt utilizate din ce in ce mai mult de populaţie. Insă majoritatea pacienţilor nu dă importanţă informării medicilor cu privire la administrarea tratamentelor naturiste.


Suplimentele nutritive pe bază de plante sunt utilizate din ce in ce mai mult de populaţie. Insă majoritatea pacienţilor nu dă importanţă informării medicilor cu privire la administrarea tratamentelor naturiste. Ei bine, cănd urmează să facem o operaţie este absolut necesar să anunţăm chirurgul şi anestezistul dacă am luat suplimente pe bază de plante. Pentru că fitoterapia nu face intotdeauna casă bună cu anestezia.

Mulţi candidaţi la chirurgie apelează inainte de operaţie la beneficiile plantelor. O serie de studii arată că, spre exemplu, in Canada 34% dintre pacienţii operaţi au recurs la fitoterapie, in SUA 22% dintre pacienţi se află in aceeaşi situaţie, iar in Franţa, 20%. Autorii studiilor nu pun la indoială beneficiile fitoterapiei, ci atrag atenţia asupra interacţiunii unor extracte din plante cu anestezia. O parte din substanţele utile din preparatele farmaceutice pe bază de plante rămăne in corp o perioadă mai mare de timp, motiv pentru care tratamentul trebuie intrerupt cu cel puţin o săptămănă inainte de intervenţia chirurgicală.

Tratamentele pe bază de plante conţin substanţe cu principii active, care interacţionează cu alte medicamente şi pot avea uneori efecte adverse. In studiile realizate in Canada, SUA şi Franţa sunt citate cazurile unor pacienţi operaţi, care in timpul anesteziei au avut probleme din cauza tratamentelor naturiste. Chirurgii şi anesteziştii care au realizat studiile au constatat că pacienţii respectivi au suferit tulburări ale coagulării săngelui in timpul operaţiilor, precum şi hemoragii grave.

Â

Usturoi, valeriană, sunătoare

Printre produsele naturiste care interacţionează cu anestezia se numără cele pe bază de usturoi, gingko biloba şi ginseng. Acestea blochează coagularea săngelui, ceea ce contribuie la apariţia riscului de hemoragie in cazul unei intervenţii chirurgicale. Altă plantă care dăunează efectului anesteziei este valeriana (folosită pentru palpitaţii, insomnie şi stres). Echinacea, utilizată in tratarea infecţiilor respiratorii, poate cauza respingerea unui organ in cazul transplantului şi poate afecta sistemul imunitar după operaţie. Sunătoarea şi iedera, cunoscute pentru efectele lor sedative, pot prelungi efectele postoperatorii ale anesteziei: senzaţie de greaţă, vărsături, ameţeli, dureri de cap. Ephedra, plantă interzisă in SUA, folosită pentru stimularea sistemului nervos şi pentru slăbit, poate cauza tulburări de ritm cardiac in interacţiune cu anestezia.

ATENŢIONARE. In prezent, medicii anestezişti intreabă rareori pacienţii dacă au urmat un tratament pe bază de plante inainte de operaţie. Şi tot atăt de rar se intămplă ca pacienţii să informeze din proprie iniţiativă medicul cu privire la administrarea unor preparate naturiste. Majoritatea pacienţilor are impresia că fitoterapia este lipsită de efecte adverse şi interacţiuni nedorite cu alte medicamente. Ceea ce este complet greşit. Pentru a evita complicaţiile postoperatorii, pacienţii trebuie să-i prezinte medicului prospectul oricăror preparate farmaceutice sau medicamente administrate inaintea operaţiei.

×
Subiecte în articol: terapii complementare