Geofagia ar avea virtuţi nebănuite, susţine un antropolog american
Geofagia, acest comportament care consta in consumul de...pamant, ar avea, in ciuda tuturor parerilor de pana acum, virtuti nebanuite, relateaza passionsante.be.
Sera Young, antropolog la Cornell University din SUA, a realizat un studiu aprofundat asupra acestei practici uluitoare, considerate drept patologice – in cel mai bun caz anormale – pe la noi prin partea asta a lumii, dar destul de raspandite in alte parti, chiar mai mult decat ne-am imagina, comenteaza sursa citata.
Intr-un articol dat publicitatii de revizta The Quarterly Review of Biology, ea sustine ca a luat la puricat circa 500 de studii sau prelegeri consacrate acestei tematici, redactate fie de medici, fie de misionari, exploratori sau alti antropologi, din cele patru colturi ale planetei.
Practica, explica ea, este legata de convingerea potrivit careia pamantul, in mod special argila, absoarbe toxinele si protejeaza contra agentilor infectiosi, vindeca problemele gastrice si previne sau combate greturile sau voma. Geofagia apare si la oamenii din zonele foarte sarace ale lumii sau din mediile defavorizate, care simt nevoia sa compenseze deficitul de minerale inghitind pamant.
Ea se intalneste in special la femeile insarcinate si tinerele adolescente doar din Africa si din India si se regaseste in anumite regiuni rurale din SUA si din Mexic.
Evident, cu exceptia cazurilor de dereglari mintale, pamantul nu este mancat ca atare, adunat cu mana de pe jos, ci fiert dupa ce a fost prelevat de la adancime. Sera Young reaminteste ca primele cazuri de geofagie umana au fost descrise acum mai bine de 2000 de ani, si ca s-au inregistrat pe toate continentele. Ea spera ca acest studiu va stimula cercetarea, dar mai ales ca va face lumea sa inteleaga ca nu mai trebuie considerata geofagia ca o practica ciudata, care tine de comportamentul patologic. Oricum, e cale lunga pana cand pamantul va fi integrat in schemele noastre alimentare, comenteaza passionsante.be.
Parerile sunt foarte impartite, totusi, Potrivit medica-news.net, consumul de argila ar putea expune femeile insarcinate la elemente toxice, cum ar fi arsenicul. Specialistii au analizat mostre de argila din magazinele traditionale din trei orase diferite ale Marii Britanii si concluzia a fost ca 50 de grame de argila (sikor) pe zi reprezinta de trei pana la sase ori mai mult doza zilnica de arsenic, ceea ce poate duce la cancer, probleme de rinichi sau afectiuni ale creierului.

Ştiri din .ro
Oamenii sunt tot mai încrezători în vaccinurile anti COVID-19
Eficiența vaccinurilor anti COVID-19 la noile tulpini. Ce protecție oferă tratamentele de imunizare
UPDATE Al treilea vaccin anti COVID-19 a fost autorizat în SUA. Se va administra într-o singură doză
Terapia Bach: cele 38 de remedii preparate din flori

Un nou tratament pentru COVID-19 este analizat de Agenția Europeană pentru Medicamente
Persoanele infectate anterior cu COVID-19 dezvoltă mai mulți anticorpi în urma vaccinării
Studiu: Cât timp supraviețuiește virusul SARS-CoV-2 pe textile
UPDATE Controverse cu privire la vaccinul AstraZeneca. Mesajul Comisiei Europene
Picioare frumoase și îngrijite: trucuri utile pentru a avea grijă de tine în fiecare zi
Gesturi care salvează viața în cancerul de sân
Israel: Primul studiu asupra eficienței vaccinului anti COVID-19 produs de Pfizer
(P) Hmdmedical.uk.com - hybrid dermatoscope, perfect pentru descoperirea, la timp, a problemelor pielii !
Cateva motive pentru care trebuie sa mergi periodic la medicul dentist!
Dependenţa de smartphone, o nevroză cu leac
