x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Ghimbirul taie greaţa

Ghimbirul taie greaţa

de Andrada Floria    |    25 Mar 2008   •   00:00

Gingerolul este substanţa care îi dă ghimbirului aroma puternică. Dar gingerolul este celebru deoarece încetineşte procesul de dezvoltare a celulelor canceroase.

Gingerolul este substanţa care îi dă ghimbirului aroma puternică. Dar gingerolul este celebru deoarece încetineşte procesul de dezvoltare a celulelor canceroase. Este concluzia unui studiu realizat de o echipă de oameni de ştiinţă de la Institutul Hormel din cadrul Universităţii din Minnesota. Eficienţa gingerolului se limitează însă la un anumit tip de cancer, respectiv cel de colon. Doctorul Ann Bode, cea care a coordonat studiul, a subliniat că aceste rezultate scot la iveală proprietăţi foarte importante ale gingerolului: “Această substanţă este eficientă pentru prevenirea cancerului, dar şi ca tratament pentru stoparea dezvoltării carcinoamelor colorectale”. Însă acest studiu a fost realizat deocamdată doar pe şoareci de laborator şi sunt necesare alte cercetări pentru confirmarea utilizării ghimbirului în tratamentul cancerului de colon la oameni. Alte studii au arătat că ghimbirul reduce nivelul colesterolului din sânge, împiedicând absorbţia colesterolului în sânge şi în ficat.

 

Au fost deja demonstrate efectele benefice ale ghimbirului în cazul gastritelor hipoacide, în anorexii şi calităţile sale de stimulare a apetitului. De asemenea, ghimbirul este frecvent indicat pentru înlăturarea senzaţiei de greaţă şi vomă. Substanţele din compoziţia ghimbirului neutralizează acizii din stomac, sporesc motilitatea tractului digestiv, accelerând astfel digestia. “Recomand ghimbirul în special pentru persoanele cu digestie lentă. Ghimbirul ajută la evacuarea mai rapidă a alimentelor din stomac şi în acelaşi timp reduce balonările”, a explicat dr Luminiţa-Natalia Sârcă, medic primar medicină internă şi homeopatie în cadrul Centrului de Diagnostic şi Tratament Dorobanţi.

 

Infuzie

De la ghimbir se foloseşte rizomul decorticat, fie sub formă de pulbere, fie ca suc obţinut în urma stoarcerii rădăcinii. O cură cu ghimbir constă în administrarea unui vârf de cuţit de pulbere de două-trei ori pe zi. Persoanelor care nu suportă gustul puternic al ghimbirului li se recomandă să pună praful în apă fierbinte şi să îl lase cinci minute, obţinându-se astfel o infuzie de ghimbir. Un alt mod de a face o cură cu ghimbir este de a bea sucul proaspăt: se taie rădăcina în feliuţe care se pun în storcătorul de fructe.

 

RĂU DE MAŞINĂ. Dr Luminiţa-Natalia Sârcă recomandă ghimbirul mai ales persoanelor care suferă de rău de maşină, manifestat prin greaţă, ameţeli, senzaţie de vomă. “Există în plafare capsule cu ghimbir sau cu o combinaţie de ghimbir, soc şi gălbenele. Acestea sunt indicate pentru răul de maşină. Se ia o capsulă cu o jumătate de oră-o oră înainte de a pleca în călătorie şi dacă totuşi senzaţia de greaţă apare, în timpul mersului, se mai ia o capsulă”, ne sfătuieşte specialistul.

×
Subiecte în articol: ghimbirul terapii complementare