x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Gutuile combat colesterolul rău

Gutuile combat colesterolul rău

de Gina Matei    |    26 Oct 2010   •   00:00
Gutuile combat colesterolul rău
Sursa foto: /Thinkstock

Gutuile sunt bogate în zaharuri, pectine, calciu, potasiu, zinc. Cu proprietăţi terapeutice, de la gutuie se folosesc fructele, frunzele şi seminţele.



CONTRA ANEMIEI
Pentru că este bogată în vitamina C, gutuia este recomandată în cazu­rile de anemie pentru fortificarea organismului. În acest caz, Cristina Bălănescu, medic primar medicină generală, cu competenţă în terapii complementare, de la Centrul Medi­cal Clar Med, recomandă tinctura de gutui. 50 g de gutuie proaspătă, sub formă de felii, se pun în 50 ml de alcool alimentar; se acoperă vasul şi se ţine într-un loc întunecos timp de o săptămână. Se vor administra câte 15 picături de trei ori pe zi. Tot în cazul anemiei, specialistul nostru ne recomandă să profităm şi să mâncăm zilnic cel puţin o gutuie crudă sau sub formă de compot.

ELIMINĂ TOXINELE
Pentru eliminarea toxinelor din organism, în urma intoxicaţiilor alimentare, cu alcool sau medicamente, sunt recomandate gutuile proaspete, respectiv două-trei gutui zilnic sau consumarea a două-trei pahare de ceai verde cu dulceaţă de gutui.

BĂI DE ŞEZUT
Decoctul din frunze de gutui se foloseşte pentru băile de şezut în combaterea hemoroizilor, a eczemelor şi a rănilor de la nivelul membrelor. Decoctul se prepară din două linguri de frunze la un litru de apă. Se fierb 20 de minute şi se lasă acoperite alte 20 de minute, după care facem băi de şezut.

În uz intern, frunzele sunt recomandate în cazul dispepsiilor însoţite de diaree. De asemenea, acestea au rol antihemoragic, motiv pentru care doctor Cristina Bălănescu le recomandă pentru reglarea menstruaţiei. Totodată, frunzele au rol antiinflamator, de calmare a tusei seci. În toate aceste cazuri se prepară o infuzie şi se beau două-trei căni pe zi. „Se poate urma o cură cu această infuzie, care nu trebuie să depăşească 21 de zile", atrage atenţia specialistul nostru.

Consumul frecvent de gutui reduce nivelul de colesterol rău, care facilitează unele boli cardiovasculare. Potasiul din aceste fructe ajută la prevenirea bolilor de inimă, reuşind astfel să menţină o tensiune otpimă.

CONTRAINDICAŢIE
Persoanelor predispuse la constipaţie, specia­listul nostru le recomandă să evite gutuile proaspete.

×
Subiecte în articol: terapii complementare