x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare În anul Tigrului de metal şchioapătă plămânul şi colonul

În anul Tigrului de metal şchioapătă plămânul şi colonul

de Florin Condurateanu    |    09 Feb 2010   •   00:00
În anul Tigrului de metal şchioapătă plămânul şi colonul

Medicina naturistă practicată în China introduce în strategia tratamentelor, în subtilităţile diagnosticului, nu numai starea sufletului, ci şi caracteristicile anului în curs, ca şi ale lunilor. Filosofia medicinii din China susţine că fiecare an este marcat de nişte simboluri, însemnând puterea sau fragilitatea unor organe dependente de anul ce s-a instalat şi de diversele perioade ale lunii.

Ai fi tentat să zâmbeşti la aceste criterii, numai că pe loc îţi vine în minte faptul că medicina naturistă din China, cu toate ciudăţeniile ei, a tratat un popor uriaş, de peste un miliard de oameni de-a lungul a peste 5.000 de ani.

DUALITĂŢI
Ce înseamnă în teoriile medicinii din China anul 2010 şi cum arată lunile primei jumătăţi a acestui an în care am păşit? Explică aceste principii ale tratamentelor chinezeşti doctorul Teodor Coldea, medic primar cu specializări suplimentare faţă de medicina clasică, în acupunctură, terapii din China, biorezonanţă, fitoterapii şi homeopatii.

Anul 2010 este denumit de chinezi anul tigrului de metal. Este un an al dualităţii, al nuanţelor contrare, dar şi interdependente, astfel că 2010 este anul în care se accentuează unele boli, dar şi tratamentele lor sunt încununate de succes. De altfel, din metafora "anul tigrului de metal" se poate spune că metalul înseamnă două lucruri distincte. Cum zic eu, metalul poate fi şi sabia care ucide, dar şi scutul care apără.

BLOCAJE DIN SUFLET
În acest an, chinezii consideră că are semnificaţii şi elementul lemn care este simbolul vieţii, al naturii, al copacilor. Metalul simbolizează, în teoriile chinezilor, plămânul şi colonul. Cele două organe lucrează în tandem răspunzând de imunitate. Energia plămânului scade prin instalarea unei stări de melancolie, de tristeţe. Dar în anul 2010, trebuie să privim în interiorul nostru, să descoperim ce blocaje avem în suflet.

Legat de aceste participări emoţionale, chinezii spun că trebuie deblocate două puncte situate într-o parte şi în cealaltă a coloanei vertebrale pentru a desţepeni stările emoţionale.

În anul 2010, lucrează sentimentul de mânie, care are repercusiuni asupra ficatului. Fiindcă în anul 2010 lucrează şi elementul lemn, chinezii atrag atenţia că lemnul are legătură cu ficatul şi vezica biliară. Ficatul este uzina energetică. El participă şi la reconstruirea organismului şi se poate spune că e generalul, care elaborează strategiile organismului.

Chinezii se gândesc la Dumnezeu şi, în folosul ficatului, fac acele exerciţii cu mişcări de balet şi anumite masaje care antrenează energii pentru zona ficatului.

Punctele de acupunctură care întăresc ficatul se află pe laba piciorului, între degetele unu şi doi. Prin acupunctură, aici se şi încarcă cu energie ficatul, dar se şi poate dispersa prea multă energie din ficat.

FOCUL, APA, PĂMÂNTUL
Cum se prezintă în viziunea medicinii din China primele luni ale anului 2010? În lunile ianuarie, februarie, martie predominant este elementul pământ, deci să fie atenţi cei care au necazuri la pancreas, stomac, circulaţie periferică şi reumatism. Trebuie echilibrate din timp, prin întărirea punctelor acestor organe, dar şi a restului organismului, fiindcă chinezii nu privesc un organ individual, ci prin interacţiune.




În aprilie, intră în scenă mai ales elementul foc reprezentând inima, intestinul subţire, sistemul nervos simpatic şi parasimpatic. Prin acupunctură şi plante trebuie întărită inima. Refacerea ficatului se face cu plante din China şi anume ganoderma şi cordiceps, dar şi cu plantele din România, în amestec: turiţa mare, rostopasca, armurariul, anghinarea, eventual urzica.

Prin aceste plante şi prin dietă la care se asociază acupunctura se poate echilibra organismul ce va suferi tratamentele severe cu interferon administrat în hepatitele cu virusurile B şi C. În aprilie mai acţionează şi focul, arătând slăbiciuni la inimă. Înainte de lunile aprilie-mai trebuie întărite aceste zone prin acupunctură, dar şi prin regenerarea celulelor inimii, prin planta astragalus şi prin extract de soia pentru fluidizarea sângelui după accidentele vaselor cerebrale. În iunie, preponderente sunt apa şi pământul.

Apa simbolizează rinichiul şi trebuie să fie consumate multe lichide, mai ales ceaiuri diuretice, dar în special planta cordiceps. Un rinichi slăbit conduce la teamă, la anxietate, de aceea se zice că fricoşii suferă de rinichi, iar când energia rinichilor le este perturbată apar lipsa de voinţă şi încăpăţânarea.

ACUPUNCTURĂ
În anul 2010, alimentaţia este foarte importantă, căci este un an al ficatului şi al intestinului gros. Recomandările alimentare trebuie să fie asociate cu acupunctura făcută din timp pentru a nu lăsa organismul să se prăbuşească şi pentru a preveni perioadele de vlăguire. Cu ceva timp înainte de lunile fragile medicul trebuie să echilibreze zonele slabe prin acupunctură. În cazul suferinzilor de constipaţie, trebuie să se foloseacă suplimente naturale de probiotice, unul-două capsule pe zi.

Să se consume iaurt cu tărâţe de grâu dimineaţa şi seara. Sunt indicate concentratele de enzime cum ar fi extractul de ananas sau de papaya.

INFUZIE
În 2010, chinezii recomandă un amestec de plante precum roiniţa, coada calului, coada şoricelului, sunătoarea, într-o infuzie conţinând câte o linguriţă din fiecare plantă.

GUSTURILE ŞI PLANTELE
În anul 2010, predominante sunt anumite gusturi. Mai ales gusturile picant şi acru în alimentaţie. Dar alimentaţia omului trebuie să fie echilibrată, aşa că picantul şi acrul trebuie compensate cu un strop de amar, un strop de dulce şi un strop de sărat. Gustul acru îl putem obţine mâncând citrice. Iar gustul picant prin folosirea usturoiului, a cepei, a ghimbirului, a măslinelor şi a şofranului. În anul 2010, chinezii susţin că trebuie să consumăm din belşug fibre vegetale, care ajută scaunul şi flora din intestin.

Anul 2010 trebuie să însemne şi un consum sporit de cereale, de carne de pui şi de plante pentru ficat, cu gust amar, cum ar fi: gălbenele, sunătoare, pelin, rostopască, turiţa mare şi păpădie. Pentru plămân trebuie să apelăm mai des la cimbrişor, obligeană şi roiniţă.

TURAŢIE MAXIMĂ
Ficatul lucrează la turaţie maximă noaptea între orele 1:00 şi 3:00. Tocmai de aceea e bine să dormi la aceste ore, pentru ca ficatul să nu fie bruiat de gânduri, să aibă libertatea de a purifica sângele. După ora 3:00, ficatul pasează energia plămânului şi reglează respiraţia.

×
Subiecte în articol: medicina chineză