x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Infectii tratate cu sufletul plantelor

Infectii tratate cu sufletul plantelor

00 0000   •   00:00

Uleiuri esentiale din busuioc, eucalipt, menta, cimbru, lamaie, arbore de ceai... Natura ne pune la dispozitie o gama variata de antibiotice si antivirale extrase din frunzele, florile si tulpinile unor plante cu arome proaspete si revigorante. Cele mai eficiente sunt uleiurile naturale obtinute prin presare la rece, despre care se spune ca reprezinta "sufletul plantelor", pentru ca pastreaza proprietatile si amprenta energetica ale acestora.

STUDII

In prezent, oamenii de stiinta sunt ingrijorati cu privire la fenomenul de rezistenta la antibiotice, care pot deveni inutile in urmatorii ani. Motiv pentru care ei cauta noi solutii in lupta contra infectiilor. Astfel au fost realizate numeroase studii asupra eficientei uleiurilor esentiale in tratamentul infectiilor respiratorii, otitelor, in vindecarea ranilor. Rezultatele sunt incurajatoare.

La congresul anual al Asociatiei Americane de Chirurgie Ortopedica, medicii au anuntat ca uleiurile esentiale din eucalipt si arbore de ceai trateaza eficient unele infectii rezistente la antibiotice.

Dr. Eugene Sherry (Universitatea din Sydney, Australia) a obtinut rezultate pozitive aplicand zilnic, pe durata catorva luni, uleiuri esentiale pe pielea pacientilor care au contractat o infectie cu stafilococ auriu. Dintre cei 25 de bolnavi tratati astfel, 19 s-au vindecat complet. La randul sau, dr. Patrick Warnke (Universitatea din Kiel, Germania) a studiat actiunea aerosolilor cu uleiuri esentiale asupra tuberculozei. Potrivit medicului, vaporii cu aceste uleiuri anihileaza bacilii Koch cultivati in laborator, ceea ce nici un antibiotic nu poate face. Autorii studiilor recomanda totusi ca uleiurile esentiale sa fie utilizate ca tratament adjuvant in cazul infectiilor grave, alaturi de antibioticele specifice. Dar, spre deosebire de tratamentul cu antibiotice in infectiile acute, uleiurile esentiale se folosesc o perioada de doua-trei saptamani. Din studii realizate in Franta reiese ca uleiul de busuioc, sub forma de masaj sau inhalatii, are efecte benefice in cazul afectiunilor respiratorii, otitelor, nefritelor, cistitelor. De asemenea, uleiul de cimbru s-a dovedit eficient in infectii cu Chlamydia, candidoze, bronsite si sinuzite. Atentie, daca se foloseste nediluat, uleiul de cimbru irita mucoasele si pielea. Uleiul volatil de lamaie obtinut prin presarea la rece a cojii fructului stimuleaza imunitatea, ajutand organismul sa faca fata infectiilor bacteriene sau virale. Masajele si inhalatiile cu ulei esential din menta reprezinta remediul ideal in cazul racelilor, gripei, ulcerului, tulburarilor digestive de natura virala sau bacteriana.

RECOMANDARI

"Uleiurile esentiale sunt produse foarte concentrate, care intr-o doza mica au un efect foarte puternic. Au proprietati antiseptice, antiinflamatorii si antialgice dovedite", considera dr. Cristina Pavel, medic specialist medicina de familie, cu competente in apifitoterapie si homeopatie. Avand in vedere concentratia acestora si potentialul toxic, ea recomanda prudenta in utilizarea uleiurilor esentiale. Pentru uz intern si aplicare pe piele, acestea se vor folosi intotdeauna diluate si numai cu avizul medicului.

AROMATERAPIE. In tarile mediteraneene, uleiurile esentiale din eucalipt si busuioc sunt utilizate sub forma de aromaterapie pentru improspatarea si sterilizarea aerului in camerele pacientilor cu gripa. Virtutile antiseptice ale eucaliptului, busuiocului, mentei si cimbrului sunt cunoscute din cele mai vechi timpuri, cand constituiau singurele remedii impotriva infectiilor.
×
Subiecte în articol: esentiale terapii complementare