x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Infuzia de sovârv alungă bronşita

Infuzia de sovârv alungă bronşita

de Maria Belu    |    18 Iul 2011   •   21:00
Infuzia de sovârv alungă bronşita

Denumita popular si busuioc de padure, sovarvul este o planta comuna, raspandita in flora spontana, care creste in maracinisuri, la margi­nea drumurilor si a padurilor, si infloreste in lunile iulie si august. In scopuri medicinale se utilizeaza partile aeriene superioare ale plantei, frunze si flori, care se recolteaza in timpul infloririi, dimineata dupa ce se ridica roua. Sovarvul are un miros caracteristic si gustul amar. Aceasta planta are indicatii terapeutice multiple: in stari gripale, laringite, astm bronsic, tuse convulsiva, afectiuni ale stomacului, tulburari menstruale, infectii ale cavitatii bucale etc.

Utilizari
In aceasta perioada, cand nu putem rezista tentatiei de a bea apa rece si a manca mai multa inghetata, laringita, bronsita sunt la ordinea zilei. In aceste cazuri, va puteti trata cu o infuzie preparata dintr-o lingurita cu planta la 250 ml de apa clocotita. Se lasa la infuzat trei minute. Se bea trei ceaiuri pe zi, cu inghitituri rare. De asemenea, bolnavii de astm bronsic se pot trata cu inhalatii. Pentru aceasta se prepara o infuzie din doua lingurite cu planta la 200 ml de apa clocotita. Se fac inhalatii de doua ori pe zi. Un foarte bun remediu impotriva constipatiei, este infuzia: o lingurita cu planta la 200 ml de apa clocotita. Se bea cate o cana inaintea meselor principale.

Sovarvul le poate fi de ajutor si suferinzilor de colici renale. Se prepara o infuzie dintr-o lingura cu planta la un litru de apa clocotita. Se pot bea aproximativ trei cani de-a lungul zilei. De asemenea, infuzia preparata dintr-o lingurita cu planta la 250 ml de apa clocotita este eficienta impotriva tusei convulsive.

Recomandari
Doctorul Codrut Tutu, specialist in acupunctura, apifitoterapie si nutritie, spune ca 'sovarvul este eficient in tratarea gastritelor hipoacide, a tusei convulsive, a bronsitelor si traheitelor.
Da­to­rita actiunii sale antiseptice, sovarvul este ideal in tratarea furunculozei si a ranilor.
Se aplica frunze crude, foarte bine spalate, pe locurile afectate.

Proprietatile sedative, de relaxare a sistemului nervos, ajuta la combaterea insomniei. Pre­pa­ratele din sovarv sunt recomandate si in tratamentul oboselilor puternice (astenie). Utilizat in retete combinate cu urzica si coada-soricelului, sovarvul are proprietati antibiotice remarcabile, fiind recomandat in tratarea infectiilor provocate de stafilococul auriu. Trebuie precizat ca terapia cu sovarv se asociaza cu tratamentele prescrise de medicul alopat si in nici un caz nu le ia locul.

×
Subiecte în articol: terapii complementare