Insomnii? Încercaţi ceaiul de tei, o soluţie mai blândă decât sedativele, care pot da dependenţă. "Ceaiul de tei se bea călduţ cu câteva ore înainte de culcare", precizează Cristina Bălănescu, medic primar medicină generală, cu competenţă în terapii complementare de la Centrul Medical Clar Med.
De asemenea, ceaiul de tei este recomandat în stările de anxietate şi de iritabilitate. Pentru acestea, planta se utilizează sub formă de infuzie: o linguriţă cu flori la 250 ml de apă clocotită, se lasă la infuzat 5-10 minute şi se beau 3-4 ceaiuri călduţe pe zi, îndulcite cu miere de albine.
De asemenea, ceaiul de tei este un remediu eficient în caz de răceală, gripă, guturai şi bronşite, deoarece stimulează transpiraţia şi ajută la scăderea febrei.
Uz extern
Băile cu flori de tei sunt folosite pentru liniştirea copiilor agitaţi, dar şi a suferinzilor de tuse convulsivă. Pentru băi, se prepară o infuzie din 600 g de produs uscat la 3,5 litri de apă clocotită. Aceasta se toarnă în apa din cadă, în care vom sta 20-25 de minute.
Gargara cu ceai de tei, călduţ, este benefică pentru tratarea inflamaţiilor amigdalelor: o infuzie din 25 g de flori la 250 ml de apă clocotită la care se adaugă 5 g de bicarbonat de sodiu.
În cazul în care se asociază cu muşeţel şi mentă, florile de tei uşurează digestia şi tonifică mucoasa gastrică.
Alte recomandări
Compresele cu infuzie din flori de tei redau ochilor strălucirea şi atenuează cearcănele. Totodată, cu infuzie călduţă din flori de tei putem să ne spălăm pe faţă după ce ne-am demachiat. Această infuzie are proprietăţi hidratante şi emoliente.
COMPOZIŢIE:
· substanţe mucilaginoase
· o cantitate mică de ulei volatil
· flavonoide
· gume
· tanin
· zahăr
Citește pe Antena3.ro