Acad. prof. dr. Irinel Popescu, președinte al Academiei de Științe Medicale, șeful Centrului de Chirurgie Generală și Transplant Hepatic Fundeni, fondatorul transplantului hepatic în România, a acceptat să dezvăluie opinia sa cu privire la modul în care ne putem proteja ficatul și cât de mult ne ajută suplimentele sau ceaiurile.
Pe 19 iunie 1997, acad. Prof. dr. Irinel Popescu a deschis un drum nou în medicina românească, reușind să realizeze primul transplant hepatic din țara noastră. Practic, el a introdus transplantul hepatic ca metodă terapeutică și, în timp, și-a format o echipă de specialiști, alături de care a transformat o intervenție de pionierat într-una de rutină.
Vezi și Leacuri din plante pentru imunitate
Ficatul, un organ cu o anatomie complexă
Transplantul hepatic este mai dificil decât alte tipuri de transplanturi?
Acad. Prof. dr. Irinel Popescu: Nu pot să mă pronunț cu privire la alte transplanturi, dar vă pot spune, cu certitudine, că transplantul hepatic este foarte dificil. Începând de la etapa recoltării. Extirparea este dificilă pentru că anatomia zonei este foarte complexă. De asemenea, ficatul pacientului care primește unul nou trebuie detașat de toate organele din jur. Există o sumedenie de riscuri, iar intervenția presupune o tehnică operatorie desăvârșită. În plus, de exemplu, mare parte dintre transplanturile hepatice se realizează la pacienți diagnosticați cu ciroză iar aceștia, au, de cele mai multe ori, și afecțiuni asociate, așa că ne confruntăm și cu hipertensiune sau probleme de coagulare, ceea ce se poate finaliza dramatic. De aceea cred că prevenția este binevenită, pentru a evita, pe cât posibil, astfel de situații extreme.
Vezi și Leacuri din plante pentru tensiunea arterială
Cum îl putem proteja
Concret, ce putem face pentru a ne proteja ficatul?
Acad. Prof. dr. Irinel Popescu: Ficatul are funcții foarte complexe și toate sunt indispensabile vieții. Unii spun că este ca o mică uzină, pentru că totul se metabolizează în ficat. Are circa 500 de funcții. Prin urmare, multe lucruri îi pot influența starea de sănătate. Începând de la stres, și nu neapărat un șoc, un stres major, ci și cel cotidian, constant, îl afectează. La fel și poluarea. Lipsa de odihnă, programul haotic, își pune și el amprenta asupra ficatului. De asemenea, alimentația dezechilibrată, foarte procesată sau foarte grasă, afectează ficatul. O dietă care să includă fructe și legume proaspete și, dacă este posibil, netratate cu pesticide, este benefică. Și, nu în ultimul rând, fără abuz de alcool, pentru că acesta dăunează foarte mult ficatului.
Vezi și Leacuri din plante în tratarea cancerului
Care ar fi semnalele pe care le dă o suferință hepatică? În afară de analizele medicale, bineînțeles.
Acad. Prof. dr. Irinel Popescu: Multiple și unele, aparent, nici nu te duc cu gândul că totul ar putea porni de la o problemă hepatică. Alergiile, pofta crescută de dulciuri, astmul, respiratia urât mirositoare, sindromul oboselii cronice, hipertensiunea, depresia, migrenele, obezitatea, stări de greață, colita ulceroasă etc., toate pot fi semne de suferință a ficatului. Doar analizele medicale pot stabili dacă este așa sau nu.
Vezi și Leacuri din plante pentru a preveni căderea părului
Suplimentele, ceaiurile și alte leacuri din plante ajută în multe feluri
Credeți că suplimentele și/sau ceaiurile ajută ficatul?
..............