x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Levănţică pentru călcîie

Levănţică pentru călcîie

de Oana Antonescu    |    01 Sep 2008   •   00:00

Picioarele se simt foarte bine în sandale, dar, la final de sezon estival, aspectul călcîielor nu este tocmai cel dorit. După lunile de vară, pielea călcîielor devine aspră şi crăpată, iar cremele obişnuite îşi arată limitele. Avem nevoie de o hidratare şi o îngrijire speciale, care să redea supleţea şi elasticitatea pielii îngroşate.



Picioarele se simt foarte bine în sandale, dar, la final de sezon estival, aspectul călcîielor nu este tocmai cel dorit. După lunile de vară, pielea călcîielor devine aspră şi crăpată, iar cremele obişnuite îşi arată limitele. Avem nevoie de o hidratare şi o îngrijire speciale, care să redea supleţea şi elasticitatea pielii îngroşate. Este foarte simplu să avem din nou călcîie fine cu cîteva preparate naturiste recomandate de dr Cristina Bălănescu, medic primar medicină generală, cu competenţă în terapii complementare, de la Centrul de Sănătate Clar Med.

Băi de picioare

Seara, înainte de culcare, preparaţi un decoct din frunze de anin şi folosiţi-l pentru băi de picioare, dar fără să aruncaţi planta fiartă. La 4 litri de apă se folosesc 4 linguri de frunze uscate şi mărunţite de anin, care se fierb 15 minute. O altă plantă care catifelează pielea călcîielor este coada calului. Se prepară un decoct din 4 linguri de plantă la 4 litri de apă, se fierbe 15 minute şi se adaugă apoi 80 de picături de glicerină (20 de picături la fiecare litru de apă folosit). Lichidul cald se foloseşte în băi de picioare.

Aspre şi crăpate

Dacă pielea călcîielor este foarte aspră şi crăpată, după baia de picioare se va aplica un unguent cu consistenţă grasă, pentru a înmuia stratul cornos. “Se poate folosi vaselină simplă cu gălbenele, dar la fel de eficiente sînt şi uleiurile, pe care le putem prepara în casă. Se umple cu flori de gălbenele un borcan de sticlă, apoi se presează şi peste ele se toarnă ulei de măsline. Se lasă două săptămîni la o temperatură constantă şi se aplică apoi în fiecare seară prin masaj. În acelaşi mod se prepară şi se foloseşte uleiul de levănţică. “După aplicaţii este indicat să încălţăm şosete pentru ca uleiul să se absoarbă mai uşor”, ne recomandă dr Cristina Bălănescu.

NUMAI ROSTOPASCĂ. Neglijarea călcîielor aspre poate provoca probleme mult mai grave, precum fisurile adînci, dureroase, care sîngerează. “Fisurile predispun la infecţii, de aceea vom avea nevoie de plante cu efect antibacterian şi cicatrizant. Sînt recomandate băile de picioare cu rostopască sau levănţică. Se prepară un decoct, iar după baie nu se aplică creme grase”, atrage atenţia dr Cristina Bălănescu.

×
Subiecte în articol: terapii complementare