Ca şi vitaminele, mineralele ajută organismul să-şi îndeplinească funcţiile, să producă energie, să fie sănătos. "Mineralele sunt indicate pentru menţinerea tonusului muscular, stimularea unei bune funcţionări a sistemului nervos, regenerarea epidermei", spune Cristina Bălănescu, medic primar medicină generală, cu competenţă în terapii complementare, de la Centrul Medical Clar Med. Iată câteva plante ce conţin minerale atât de necesare organismului.
AFINUL. Potasiu, calciu, fosfor, fier. Sunt mineralele pe care organismul le asimilează din afine. Aceste minerale sunt recomandate în tratarea diabetului, în infecţiile urinare şi în diaree.
CASTRAVETELE. Datorită conţinutului de sodiu, zinc şi iod, castravetele este recomandat în caz de colon iritabil. Conţinutul bogat de apă şi potasiu îi conferă virtuţi drenante şi diuretice. De asemenea, sucului de castravete consumat pe stomacul gol i se atribuie şi proprietăţi
depurative.
ACELE DE BRAD. Conţin potasiu şi fosfor. Pe lângă acestea, acele de brad oferă şi o cantitate mică de calciu. Datorită conţinutului în minerale, specialistul nostru recomandă siropul din ace de brad pentru efectul antitusiv. Pentru prepararea acestui sirop, se pun apă şi zahăr la fiert aproximativ 10-15 minute, după care se adaugă patru linguri de ace de brad şi se mai fierb încă 4-5 minute. Se consumă după ce se răceşte.
CARTOFUL. "Cele mai multe minerale le asimilăm din alimente, iar cartoful este un aliment de bază. Recomand consumul de cartofi pentru conţinutul de magneziu şi cupru. Pentru a nu se pierde din minerale, cartoful se mănâncă fiert", spune medicul Cristina Bălănescu. Sucul de cartofi este recomandat în gastrite, dar şi în tulburări renale.
CIMBRIŞORUL. Conţine potasiu, sodiu, magneziu şi zinc, dar şi ceva calciu. Este bun în afecţiunile respiratorii (astm, rinite), dar şi în litiaza renală. Poate fi consumat ca atare sau sub formă de ceai.
CĂTINA. Recomandate în primul rând pentru conţinutul bogat de vitamine, fructele de cătină au în compoziţie: calciu, fosfor, magneziu, fier, zinc, potasiu.Toate aceste minerale fac din cătină un remediu excelent pentru tratarea hepatitei cronice. Totodată, consumate ca atare, fructele sunt indicate în ateroscleroză şi în anemii.
MĂCEŞELE. Pentru că au un conţinut bogat de fier, magneziu, potasiu, fructele de măceşe se recomandă în cazurile de oboseală cronică, dar şi în perioadele de convalescenţă.
Citește pe Antena3.ro