x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Miraculosul ceai de tei: 6 beneficii pentru sănătate

Miraculosul ceai de tei: 6 beneficii pentru sănătate

de Andreea Tiron    |    02 Ian 2023   •   23:07
Miraculosul ceai de tei: 6 beneficii pentru sănătate

Folosite încă din vremuri străvechi, florile, frunzele și lemnul de tei au proprietăți antiinflamatoare, sudorifice, spasmolitice, diuretice și sedative. Floarea de tei este folosită, în special, pentru tratarea simptomelor de raceală, insomnie, anxietate, probleme digestive sau afecțiuni inflamatorii.

Iata 6 beneficii ale consumului de ceai de tei:

1. Relaxează fizic și mental – combate anxietatea

Să te bucuri de o cană aromată de ceai cald poate fi un ritual relaxant în sine. Dar, în cazul ceaiului de tei, acesta funcționează ca un remediu naturist extrem de eficient. Florile de tei sunt dulci și au fost folosite de-a lungul timpului în medicina populară și tradițională pentru relaxarea fizică și ameliorarea simptomelor de anxietate.

2. Antiinflamator

Inflamația cronică duce la dezvoltarea mai multor afecțiuni, cum ar fi diabetul zaharat de tip 2 și cancerul în forme multiple.

Florile de tei conțin un antioxidant numit flavonoid, iar mugurii de tei conțin mai mulți compuși activi: tiliroside, quercetin și kaempferol.

Antioxidanții ajută la combaterea inflamației, scăzând riscul de îmbolnăvire pe termen lung.

3. Ameliorează durerile ușoare

Durerile cronice afectează milioane de oameni în fiecare zi. Potrivit studiilor științifice recente, unii dintre antioxidanții ceaiului de tei pot ameliora durerea.

4. Calmează indigestia

Ceaiul de tei poate fi folosit pentru calmarea tulburărilor stomacului, deoarece conține agenți carminativi (care calmează durerile abdominale și favorizează evacuarea gazelor intestinale), ce au un puternic efect antispasmodic. Este folosit pentru ameliorarea indigestiei, a crampelor și flatulenței.

5. Ajută la scăderea în greutate

Ceaiul de tei poate fi recomandat și pentru menținerea greutății corporale. Efectul diuretic al ceaiului de tei ajută organismul să elimine mai multă apă atât prin urină, cât și prin transpirație , contribuind astfel la eliminarea toxinelor din corp.

6. Întărește sistemul imunitar

Compușii fenolici din ceaiul de tei au un puternic efect antibacterian. Astfel, ceaiul de tei ajută organismul să lupte împotriva bolilor.

Cum se prepară CORECT ceaiul de tei?

Ceaiul din flori de tei se prepară dintr-o lingură de flori adăugată la 250 ml de apă clocotită. Se acoperă ceașca sau ibricul timp de 5-10 minute, iar apoi ceaiul este strecurat. Se consumă 1-2 căni pe zi, neîndulcite sau îndulcite cu miere sau zahar.

×