x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare O viroza mai putin cu coacaze

O viroza mai putin cu coacaze

01 Noi 2005   •   00:00
TERAPII COMPLEMENTARE
In prevenirea infectiilor, vitamina C joaca un rol important. In coacaze, vitamina C se gaseste de trei-patru ori mai mult decat in lamai. Iar macesele contin de 50 de ori mai multa vitamina C decat lamaile. Tinand cont de aceste proprietati, coacazele si macesele se folosesc cu succes in tratarea virozelor respiratorii. Tratamentul va trebui facut pe perioada bolii si chiar doua zile dupa ce viroza a disparut.

Fructe, suc, infuzie, sirop


Coacazele au efect sudorific, de scadere a temperaturii, de aceea se prescriu in boli febrile – raceli, gripe. Ele se includ in dieta fie sub forma de fruct, fie ca suc, singur sau in combinatie cu cel de morcov, sfecla, lamaie. In cazul virozelor, zilnic se vor bea unul-doua pahare cu suc de coacaze. Dr. Gabriela Papazian-Urdareanu, medic primar, specialist in fitoterapie, acupunctura si homeopatie, de la Centrul National de Acupunctura, recomanda sa bem pe zi doua-trei cani cu infuzie din coacaze uscate, preparata dintr-o lingurita cu fructe la o cana cu apa. De asemenea, este indicat si siropul din coacaze, pregatit acasa. "La un litru de apa se folosesc 250 g de fructe. Aceasta compozitie se lasa la fiert pana scade la jumatate. Apoi se strecoara si se adauga cam aceeasi proportie de zahar si se fierbe din nou pana scade iar la jumatate. Se ia o lingurita la doua ore. Siropul isi pastreaza proprietatile un an. Intr-un an se pierde 15% din vitamina C, iar dupa doi ani, 70% din vitamina C", atentioneaza medicul.

Pulbere


Macesele se administreaza sub forma de pulbere, pentru ca la temperaturi de 80-90 de grade, ca in cazul infuziilor, vitamina C se inactiveaza. "Pulberea se prepara prin rasnirea maceselor. Aceasta se tine sub limba cat rezistam, chiar si 10 minute, de trei-patru ori pe zi, intre mese. Daca nu o suportam sub limba, pulberea se poate inghiti cu apa", afirma dr. Papazian-Urdareanu. Macesele se intrebuinteaza si sub forma de macerat la rece. El se prepara prin lasarea de seara pana dimineata intr-o cana cu apa a pulberii, care se strecoara printr-un tifon si se indulceste cu miere. La o cana cu apa se adauga o lingurita cu pulbere de macese.

PREVENIRE. Zilnic putem bea una-doua cani cu ceai sau decoct de macese cu scop profilactic. Infuzia se pregateste dintr-o lingurita cu macese la o cana si jumatate cu apa. Decoctul, dintr-o lingurita cu planta la o cana cu apa, se prepara prin fierberea plantei timp de cinci minute, dupa ce apa a clocotit. Macesele sunt indicate mai ales in perioadele in care suntem obositi, suprasolicitati, pe timp de iarna.

PROPRIETATI. "Coacazele sunt un bun antianemic, deoarece au proprietati de crestere a capacitatii de fabricare a globulelor rosii. Ele intaresc sistemul muscular si pe cel nervos, de aceea se prescriu in astenii, stari de oboseala fizica sau psihica, surmenaj. Rutozidul, substanta activa din coacaze, este cunoscut pentru efectul sau de prevenire a accidentelor vasculare cerebrale si de fluidificare a sangelui. Prin pigmentii antocianici pe care-i contin, coacazele maresc acuitatea vizuala", afirma dr. Gabriela Papazian-Urdareanu.

×
Subiecte în articol: coacaze terapii complementare