x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Ochi odihniţi cu presopunctură

Ochi odihniţi cu presopunctură

de Gina Matei    |    13 Dec 2010   •   18:25
Ochi odihniţi cu presopunctură
Sursa foto: /Thinkstock

142324-04-17-sante-24.jpgPresopunctura este înrudită cu acupunctura. Dacă acupunctura se face prin introducerea de ace foarte subţiri, presopunctura constă în apăsarea cu vârful sau cu extremitatea degetelor pe aceleaşi puncte folosite şi în acupunctură.

În primă fază, terapeutul fixează punctul de acupunctură, apoi face presiune asupra acestuia, după care se realizează mişcări rotative. În cazul în care mişcarea de rotaţie este în sensul acelor de ceasornic, se urmăreşte tonifierea, încărcarea cu energie a organismului. În cazul în care mişcările se fac invers acelor de ceasornic, se urmăreşte o dispersie a energiei. Această dispersie este necesară în cazul în care în organism există un surplus de energie.

 

Terapie nedureroasă
Cristina Bălănescu, medic primar medicină generală, cu competenţă în terapii complementare, spune că presopunctura este recomandată în cazul tuturor afecţiunilor care pot fi tratate şi prin acupunctură. Deosebirea dintre aceste două terapii este că presopunctura este mai puţin dureroasă. Prin urmare, poate fi aplicată şi copiilor. Interzis au femeile însărcinate şi bolnavii în faze terminale. Presopunctura îşi dovedeşte maxima eficienţă în cazurile de dureri de cap, din zona cefei şi a umerilor, de insomnii, nervozitate, agitaţie, vărsături, constipaţie şi de dereglări ale ciclului menstrual.

 

Fără tutun şi alcool
Ca şi în cazul acupuncturii şi reflexoterapiei, şi în preso­punctură sunt necesare mai multe şedinţe. O şedinţă poate să dureze aproximativ 40 de minute. „Însă se fac pauze, care sunt necesare terapeutului pentru ca acesta să nu se încarce cu energie de la pacient”, menţionează medicul Cristina Bălănescu.
Pacientul nu trebuie să mănânce cu o oră înainte şi după şedinţa de presopunctură. Pentru ca terapia să aibă efecte, specialistul nostru îi sfătuieşte pe pacienţi să nu bea alcool şi să nu fumeze.

 

Presiune diferită
Presiunea aplicată diferă în funcţie de poziţia punctelor de presopunctură. Punctele aflate la nivelul muşchilor pot fi masate viguros, în timp ce punctele de pe suprafaţa feţei sau din zonele osoase trebuie activate cu prudenţă. De asemenea, specialistul nostru menţionează că „persoanele robuste, rezistente, suportă un tratament mai energic comparativ cu pacienţii slăbiţi şi sensibili”.

 

Profesionist şi amator
Presopunctura se efectuează de un terapeut. Aceasta este „presopunctura profesionistă”, subliniază specialistul nostru. Dar oricine poate să îşi facă un astfel de masaj acasă, însă, evident, rezultatele sunt diferite de cele pe care le obţine „profesionistul”. Specialistul nostru dă un exemplu concret în acest sens. „De exemplu: colegul nostru are ochii obosiţi. Cele două puncte care rezolvă această pro­blemă se află la capetele interioare ale sprâncenelor. Specialistul ştie exact unde sunt plasate aceste puncte şi le apasă concomitent cu degetele mari. Acest exerciţiu calmează pleoapele obosite, care se zbat. Aşadar, este o terapie benefică, de calmare a ochilor, mai ales în cazul persoanelor care lucrează mult la calculator. Dar cine nu ştie aceste „detalii”, chiar dacă îşi masează pleoapele, nu va reuşi să alunge oboseala ochilor”.

×
Subiecte în articol: terapii complementare