x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Pa, pa toxinelor cu suc de fructe

Pa, pa toxinelor cu suc de fructe

de Gina Matei    |    05 Ian 2010   •   00:00
Pa, pa toxinelor cu suc de fructe
Sursa foto: /iSTOCKPHOTO

V-aţi bucurat de mese îmbelşugate. Nu şi organismul! Alimentele în exces, corelate cu lipsa de mişcare, consumul excesiv de alcool şi tutun reprezintă cauzele cele mai frecvente ale acumulării de toxine în organism. Aşadar, este momentul ca, după mesele copioase de Sărbători, să eliminaţi toxinele din organism!

FICATUL
Organele care participă la detoxificarea organismului, denumite şi părţi de epurare, sunt ficatul, intestinul, rinichiul, pielea, plămânul şi reţeaua care le leagă pe toate acestea între ele, vasele de sânge şi vasele limfatice.

Cristina Bălănescu, medic primar medicină generală, cu competenţă în terapii complementare de la Centrul Medical Clar Med, recomandă pentru detoxificarea ficatului un suc obţinut din 150 g de ridiche şi câte 200 g de morcov, păstârnac şi pătrunjel. Sucul se va bea dimineaţa, pe stomacul gol.

La prânz, consumaţi supă cremă de varză albă. Reţeta este simplă! La un litru şi jumătate de apă se adaugă 500 g de varză albă, un fir de praz, un morcov, un pătrunjel, o ţelină mică, o lingură de ulei. Se pasează la rece şi se serveşte cu leuştean şi pătrunjel verde tocat mărunt.

Pentru seara, specialistul nostru vă propune salată de andive cu praz.
Pe tot parcursul zilei, se bea apă plată, minimum un litru. Puteţi consuma şi ceai de gălbenele cu rostopască, frunze de zmeur şi coada calului, în părţi egale. Acest ceai se prepară din 100 ml de apă clocotită în care se adaugă o lingură din amestec, se acoperă 5 minute, se strecoară şi se consumă pe parcursul unei zile, cu înghiţituri mici.

După cura de dezintoxicare a ficatului, se continuă cu cea de curăţare a vaselor de sânge şi a vaselor limfatice. Aceasta constă în folosirea unui decoct de măceşe. Se prepară din două linguriţe de fructe zdrobite la 500 ml de apă, se fierbe un minut, după care se lasă 15 minute, se strecoară şi se bea în decurs de 12 ore.

Detoxificarea rinichilor constă în consumul a doi litri de lichide. Dacă acest lucru nu se realizează, va trebui să apelăm la cure periodice cu ceaiuri din plante care contribuie la eliminarea toxinelor. Astfel, specialistul nostru recomandă ca trei dimineţi consecutive să bem suc de mere, minimum 200 ml.

Pentru detoxificarea intestinului gros se recomandă ca în doi litri de apă fiartă şi răcită să se adauge sucul de la două lămâi zemoase şi să se consume pe parcursul zilei.

BĂI CU PLANTE
Şi pentru că pielea este cel mai întins organ, evident şi ea trebuie să beneficieze de detoxificare. Trebuie să ştim că multe dintre substanţele toxice sunt eliminate prin glandele sebacee, dar şi prin glandele sudoripare. O dată cu apa şi sarea, din organism se elimină o serie de acizi cum ar fi acid uric, uree sau brom, iod, mercur.

"Protejaţi-vă pielea pentru a nu vă intoxica! În acest caz, protecţie înseamnă folosirea unor săpunuri cu un ph adecvat, să aplicaţi pe piele un strat protector de cremă, de preferinţă neparfumată, să purtaţi mănuşi de menaj când utilizaţi balsamuri şi detergenţi, să nu folosiţi apă fierbinte când faceţi duş sau baie", ne sfătuieşte doctorul Cristina Bălănescu. Pentru o bună protecţie a pielii puteţi adăuga în apa de baie arnică, muşeţel, nalbă, nuc sau frunze de gutui.

Pentru detoxificarea plămânului se folosesc ceaiuri medicinale cu care se fac inhalaţii. Dintre acestea eucaliptul fluidizează mucozităţile rapid. O şedinţă de inhalaţii trebuie să dureze 10-15 minute. Se pot folosi şi uleiuri volatile de eucalipt, mentă sau cimbru.

PĂTRUNJEL
Cura de detoxificare presupune să renunţăm la alimentele care conţin grăsimi complexe (cremele din prăjituri, frişca, mâncărurile prăjite). O soluţie: salata de pătrunjel. Pentru aceasta se ia o legătură de pătrunjel cu tot cu rădăcini şi se toacă. Peste pătrunjelul mărunţit se pun, după gust, ulei de măsline, zeama de la o lămâie, câţiva căţei de usturoi, seminţe de dovleac şi de susan. Se amestecă bine şi se mănâncă la masa de prânz în fiecare zi. Această salată are un efect revigorant asupra organismului.

×
Subiecte în articol: terapii complementare