x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Pătlagina, planta miraculoasă care ne vindecă de multe boli

Pătlagina, planta miraculoasă care ne vindecă de multe boli

de Redacția Jurnalul    |    25 Feb 2023   •   09:00
Pătlagina, planta miraculoasă care ne vindecă de multe boli

Pătlagina este una dintre cele mai puternice plante medicinale, pe nedrept numită de mulți "buruiană". De sute de ani, pătlagina a fost folosită ca un medicament natural din multe motive.

Cei mai mulți o asociem cu tusea, știindu-se efectul său antusiv, însă potențialul său unic nutritiv te ajută să scapi de multe probleme de sănătate. Familia Plantago cuprinde aproximativ 200 de specii de plante erbacee, cunoscute sub numele generic de pătlagină. Aceste plante cresc pe toate continentele, în habitate diverse. La noi cresc în flora spontană de la câmpie până la munte, iar cele mai cunoscute varietăți sunt plantago major (pătlagina lată denumită popular iarba-mare, limba-boului, limba-oii, plăcințica-vacii, frunze late) și plantago lanceolata (pătlagina îngustă, cunoscută și ca limba oii, limba broaștei, limba șarpelui, minciuna).

Iată cum folosești pătlagina ca medicament:

1. Ajută digestia.

Pătlagina este benefică în caz de probleme digestive constante din cauza antibioticelor, alergiilor alimentare sau al consumului de organisme modificate genetic (OMG). Frunzele și semințele plantei ajută la reducerea inflamației și repară mucoasa intestinala.

2. Păstrează intestinele sănătoase.

 Semințele de pătlagină sunt benefice în menținerea unui tract digestiv curat, care acționează în mod similar semințelor de psyllium. Ele absorb toxinele și ameliorează atât diareea cât și constipația. De asemenea, potrivit unui studiu al cercetătorilor olandezi, semințele de pătlagină îngustă ameliorează simptomele sindromului colonului iritabil cu pana la 90%, dupa o cură de trei luni. Mucilagiile pe care acestea le conțin constituie un strat protector atât pe pereții stomacului, cât și la nivelul pereților intestinali, generând astfel un efect calmant și acționând eficient împotriva proceselor inflamatorii gastro-intestinale. În plus, s-a observat că mucilagiul generat de semințele de pătlagină, a căror administrare presupunea înmuierea acestora în puțină apă timp de aproximativ 2-3 ore înainte de administrarea efectivă, câte 5 grame dimineața și alte 5 grame după-amiaza, a generat un strat protector la nivel intestinal, pe întreaga durată a curei ce a fost efectuată.

3. Vindecă rănile.

Frunzele de pătlagină proaspăt culese, bine spălate sunt strivite pe un fund de lemn, cu sucitorul, ca să zemuiască puțin. Se formează un terci care se aplică local, pe răni sau furuncule. Se pun frunzele fărâmițate deasupra zonei afectate și se leagă cu o bucată de pânză. În scurt timp se va simți o ameliorare. Sucul proaspăt din frunze de pătlagină contribuie la cicatrizarea rănilor și la vindecarea rapidă a rănilor purulente, arsurilor, furunculozei, eczemelor, herpesului, ulcerațiilor cutanate, ulcerului varicos, înțepăturilor de insecte. Frunzele de pătlagină sunt recomandate și în cazul trombozei. În medicina chineză, frunzele de pătlagină sunt folosite pentru oprirea hemoragiilor și pentru cicatrizarea rapidă a rănilor. Frunzele proaspete strivite, aplicate direct pe rană, opresc sângerările și vindecă orice rană, oricât de veche ar fi.

4. Tratează hemoroizii.

Folosită sub formă de unguent, alifie, pătlagina este eficientă și în tratarea hemoroizilor care sângerează. Ai nevoie de 200 g untură de porc nesărată (sau unt cu 80% grasime), 100 g frunze proaspete de pătlagină. Frunzele se recoltează începând cu luna mai până în luna august, inclusiv. Frunzele se spală bine, se lasă să se usuce într-un prosop curat, apoi se toacă mărunt cu cuțitul. Untura se pune la topit, apoi se adaugă frunzele mărunțite. Conținutul se amestecă cu o lingura de lemn, la foc mic, aproximativ 5 minute, dupa care se ia vasul de pe foc. Se lasă la răcit până a doua zi dimineață, pentru ca planta să își lase proprietățile în untură. A doua zi se încălzește ușor, doar atât cât să curgă, apoi se strecoară prin tifon și se pastrează în borcănașe din sticlă de culoare închisă, într-un loc răcoros. Alifia are o acțiune emolientă, cicatrizantă și antiseptică. Se folosește în tratarea rănilor purulente, arsurilor, furunculozei, eczemelor, herpesului, varicelor, hemoroizilor sângerânzi, iritațiilor pielii, ulcerațiilor cutanate, ulcerului varicos, înțepăturilor de insecte, plăgilor infectate (inclusiv a celor deschise). Unguentul de pătlagină se administrează într-un strat subțire, pe locul afectat, de 3-4 ori pe zi, dupa ce locul aplicării a fost spalat.

5. Expectorant și decongestionant în afecțiuni respiratorii.

Patlagina este un expectorant impresionant, datorita cantităților mari de siliciu. Asta o face un mijloc fantastic de a trata eficient tusea, de a decongestiona căile respiratorii. Este ideală în bronșită, răceli, dar și alte boli respiratorii. În astfel de cazuri, se administrează sub formă de ceai sau sirop.

6. Ameliorează durerile articulare.

În acest scop se folosește sub formă de compresă. Se opărește un pumn de frunze verzi de pătlagină în 400 ml de apa. Dupa aceea, apa se strecoară, frunzele se storc și se pun calde, timp de 1-2 ore, ca compresă pe suprafața dureroasă. Calmează atât durerile articulare cât și durerile provocate de zona zoster.

7. Tratament al infecțiilor urinare.

Tinctura de pătlagină tratează infecțiile urinare. O linguriță de tinctură diluată în apă se folosește, sub formă de spălături bucale, contra stomatitelor, aftelor și contra durerilor de dinți. Este folosită pentru a se face gargară contra faringitelor și laringitelor. Se prepară astfel: se umple un borcan cu frunze tinere de pătlagină, fără a le îndesa. Se toarnă peste ele alcool ( țuică preparată în casă sau votcă), atât cât să acopere frunzele. Se închide bine vasul și se lasă la macerat 15 zile, timp în care se agită de câteva ori pe zi. Dupa 15 zile, se strecoară prin tifon. Tinctura se pastrează la rece și întuneric, în sticle mici, închise la culoare. Se iau câte 10 picături pe zi. Poate fi folosită timp de doi ani de la culegerea plantei.

Cum poți folosi ceaiul de pătlagină.

Ceaiul se prepară din o linguriță cu vârf de frunze uscate și mărunțite la 250 ml (o cană) apă clocotită. Se acoperă vasul, fără a se fierbe. Dupa 15 minute se strecoară și se îndulcește cu miere polifloră sau puțin zahăr și se bea călduț. Se bea în caz de răceală, dureri în gât și în piept, tuse, asm bronșic. Se pot bea trei căni de ceai de pătlagină pe zi, cu înghițituri rare.

 

×
Subiecte în articol: patlagina ceaiuri boli leac planta medicinala