Frunzele de patrunjel sunt mai bogate in vitamina C decat portocalele 100 g frunze proaspete de patrunjel contin 200-400 mg vitamina C. Patrunjelul mai contine vitaminele B, E si minerale (calciu, fier, fosfor, magneziu, sodiu, potasiu). Datorita acestora, frunzele si radacinile de patrunjel sunt recomandate in tratarea carentelor de minerale, pentru intarirea sistemului imunitar.
"Patrunjelul este foarte bun diuretic. Elimina apa, ureea si acidul uric, de aceea trebuie inclus in dieta celor care sufera de guta. Frunzele au proprietati depurative, stimuland detoxifierea organismului. De asemenea, frunzele si radacinile neutralizeaza efectele toxice ale tutunului si alcoolului", precizeaza dr. Iulia Violeta Vlad, medic specialist medicina de familie, cu competenta in api-fitoterapie. Sucul din frunze sau radacini de patrunjel poate fi folosit sub forma de cura si in cazul bolilor hepatice, al cirozei, colecistitei. "Pentru obtinerea sucului se ia o legatura de patrunjel aproximativ 50 g, se toaca, se pune intr-o jumatate de litru de apa, se mixeaza si se bea pe parcursul zilei. O asemenea cura dureaza doua saptamani", ne sfatuieste dr. Iulia Violeta Vlad. Fiind foarte puternic, sucul de patrunjel se dilueaza cu apa sau cu alte sucuri de legume. In anemie, patrunjelul se combina cu suc de sfecla rosie sau morcovi, in cazul calculilor renali cu suc de ridichi. Curele cu suc de patrunjel sunt contraindicate femeilor insarcinate si celor care alapteaza, deoarece aceasta planta contine o substanta care stimuleaza contractiile uterine si diminueaza secretia de lapte. Aceste femei vor consuma totusi patrunjel in cantitati normale, adaugat in salate sau mancaruri. Sub forma de infuzie, semintele de patrunjel sunt prescrise in cazul durerilor articulare, al litiazelor renale, ca expectorant in cazul virozelor respiratorii. Pentru rezultate cat mai bune, semintele se folosesc sub forma de pudra, in doze de 1 g de trei-patru ori pe zi, in functie de boala. ANEMIE. Pentru tratarea anemiei, putem sa pregatim un amestec din seminte de patrunjel, polen, catina, macese, miere. Se ia cate o lingurita de doua-trei ori pe zi. Bolnavii cu ulcer gastric trebuie sa evite semintele de patrunjel din cauza gustului picant.Citește pe Antena3.ro