x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare „Planta viitorului” îți dă hrană, lemn de foc și te vindecă. Află 7 boli în care este indicat consumul acesteia

„Planta viitorului” îți dă hrană, lemn de foc și te vindecă. Află 7 boli în care este indicat consumul acesteia

01 Apr 2019   •   09:24
„Planta viitorului” îți dă hrană, lemn de foc și te vindecă. Află 7 boli în care este indicat consumul acesteia

Este originară din America Centrală ca şi cartoful, cu care se aseamănă foarte mult. Povestea acestei legume a început în anul 1610, când, mai mulți emigranți francezi au supraviețuit unei perioade de foamete cu ajutorul ei.

Încântaţi de proprietăţile sale, aceştia au trimis planta care le salvase viața din Canada în Europa.

Datorită proprietăţilor sale hrănitoare, era, în vremuri de demult, planta cu care oamenii hrăneau porcii. Asta până într-o zi când un grup de cercetători germani a studiat temeinic planta şi i-a scos la iveală o serie de calităţi terapeutice, menite să îmbunătăţească considerabil viaţa oamenilor.

Planta are o tulpină înaltă, de până la 3 metri, cu frunze alungite şi flori galbene foarte asemănătoare cu cele ale florii soarelui. Rădăcina este alcătuită din tuberculi cu formă neregulată.

Recent, o echipă de la Stațiunea legumicolă Buzău a reușit, după 20 de ani de cercetări, să amelioreze și să pună la punct tehnologia primului soi din România, denumit și „planta viitorului” datorită proprietăţilor sale terapeutice extrem de diverse.

Noul soi, aflat în faza de brevetare, are o înălțime de peste 3 metri, dă producții anuale de peste 100 de tone de tuberculi la hectar (ajung și la 120 de tone), iar tulpinile oferă o masă lemnoasă de mai multe sute de metri cubi la hectar. După brevetare, planta va intra în producția de masă. Pentru comparație, cartoful dă producții anuale de 25-30 de tone la hectar.

Datorită compoziţiei sale bogate în amidon, inulină, vitamine din grupul B, acid ascorbic, proteine, săruri minerale de potasiu şi magneziu, consumul tuberculilor acestei plante este recomandat supraponderalilor şi persoanelor cu dereglări metabolice pentru că micşorează pofta de mâncare şi topeşte grăsimile asimilate.

Iată care sunt cele mai importante proprietăţi terapeutice ale napului:

1. Ajută la buna funcţionare a sistemului nervos

Este o legumă în care se găsesc și vitaminele din complexul B, în special tiamina. Tiamina, cunoscută sub numele de vitamina B1, este implicată într-o serie de funcții ale corpului, fiind esențială pentru buna funcționare a sistemului nervos și a mușchilor. De asemenea, tiamina este necesară pentru metabolismul carbohidraților, precum și pentru producerea de acid clorhidric în stomac.

2. Reglează tensiunea arterială

..............

Află despre ce plantă este vorba și ce afecțiuni medicale tratează, AICI

×