Datorită conţinutului său bogat în vitamine şi săruri minerale, mierea de albine este un aliment foarte sănătos.
Datorită conţinutului său bogat în vitamine şi săruri minerale, mierea de albine este un aliment foarte sănătos. Ea se poate consuma ca atare ori ca adaos la ceai, lapte, alte băuturi sau sub formă de tartine. Mierea este şi un bun medicament. Ea stimulează pofta de mâncare şi facilitează digestia, îmbunătăţeşte activitatea inimii şi a ficatului şi creşte procentul de hemoglobină din sânge. În plus, are proprietăţi antibacteriene.
MAI BUNĂ. Mierea ecologică este şi mai sănătoasă, deoarece nu este “poluată” cu antibiotice sau cu alte chimicale de sinteză. Cum o puteţi recunoaşte pe rafturile magazinelor? După sigla “ae” de pe etichetă şi marca organismului de certificare. Şi după menţiunea “bio” sau “ecologică”. Atenţie! Dacă nu există sigla certificatorului pe etichetă, aceste menţiuni nu garantează că produsul este ecologic.
SORTIMENT. Mierea de salcâm, imediat după recoltare, este transparentă. Culoarea ei depinde de fagurii în care a fost făcută. Astfel, mierea de salcâm poate avea nuanţe de la incolor până la galben pai sau galben deschis. Ea are un gust plăcut, dulce, este vâscoasă şi fluidă şi nu prezintă semne de cristalizare (zaharisire) când este proaspătă. Mierea de salcâm nu cristalizează decât după 1,5-2 ani, dar nici atunci nu în totalitate. Mierea de salcâm are un miros specific. Însă un miros mult prea pronunţat de salcâm este semn că mierea respectivă a fost falsificată prin introducerea unei infuzii de flori de salcâm, spun specialiştii.
Recomandări
Mierea de salcâm este o miere bazică, ce poate fi consumată atât de copii, cât şi de vârstnici. Ea are efect expectorant şi de calmare a tusei. De asemenea, este un foarte bun antiseptic, dar şi cicatrizant. Cura cu miere de salcâm măreşte capacitatea de a face efort fizic, psihic şi intelectual. Dar şi în afecţiunile cardiace. Spre exemplu, medicina populară recomandă mierea în tratamentul bolilor de inimă, dar în cantităţi mici (1-2 linguriţe de două-trei ori pe zi) şi cu lapte, fructe sau alte produse.