x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Produsul zilei - Quinoa, superaliment ecologic

Produsul zilei - Quinoa, superaliment ecologic

14 Iun 2008   •   00:00
Produsul zilei - Quinoa, superaliment ecologic

Quinoa este încadrată de specialiştii în nutriţie în categoria superalimentelor, alături de seminţele de in, germeni, mei, lucernă, aloe vera, orz verde, pătrunjel, alge marine, ştevie, floarea-soarelui şi algele sălbatice verzi-albastre.



Quinoa este încadrată de specialiştii în nutriţie în categoria superalimentelor, alături de seminţele de in, germeni, mei, lucernă, aloe vera, orz verde, pătrunjel, alge marine, ştevie, floarea-soarelui şi algele sălbatice verzi-albastre. Quinoa poate fi gătită ca un porridge – fiartă în apă sau opărită cu lapte – sau adăugată în supe, plăcinte şi crochete. Cînd este măcinată, poate fi încorporată în pîine, clătite şi brioşe. Mare atenţie! Seminţele de quinoa sînt acoperite cu o răşină ce formează o spumă în contact cu apa. Această spumă trebuie îndepărtată.

Boabele de quinoa sînt bogate în vitaminele A, B, C, D, E şi K. De asemenea, sînt o sursă bună de fier, calciu, crom, cupru, fluor, iod, magneziu, potasiu, seleniu, zinc. Datorită vitaminelor şi mineralelor, quinoa stimulează sistemul imunitar. De asemenea, boabele de quinoa încolţite sînt recomandate pentru tratarea tulburărilor cauzate de ficatul leneş: oboseală, alergii, balonare, indigestie cronică, puls slab. Mai mult, quinoa conţine mai mult calciu decît laptele şi are proteine de mai bună calitate decît cele din carne. Nu produce colesterol sau rigidizarea arterelor şi reduce cantitatea de grăsimi din sînge. Consumul frecvent de quinoa scade riscul problemelor cardiace şi întăreşte rinichii. Pe lîngă aceste avantaje, quinoa ecologică mai prezintă un atu: nu a fost "tratată" cu pesticide şi alte chimicale de sinteză toxice care ingerate pot provoca probleme de sănătate. Acest produs este importat din Marea Britanie şi se găseşte în magazinul Pukka Food din Capitală.  

×
Subiecte în articol: bio quinoa