Persoanele cu afecţiuni diabetice, dar şi cele interesate de un stil de alimentaţie sănătos, care să optimizeze nivelul glicemiei, pot cumpăra acum produse bio cu indice glicemic scăzut.
Magazinul bio Natura Food din Capitală – situat la parterul unui bloc din ansamblul rezidenţial Quadra Place din Parcul Politehnica – oferă, de săptămâna aceasta, o gamă de alimente ecologice cu indice glicemic scăzut marca Saveurs Attitudes Naturgie. Gama cuprinde produse din cereale integrale – musli (17-19 lei), orez integral, tărâţă de grâu şi ovăz (6,5 lei), pâine prăjită, biscuiţi – şi produse “sărate” – tot felul de paste din grâu durum integral (10-12 lei punga), cuscus, sosuri pentru paste, supe, legume la borcan. În ofertă la Natura Food se regăsesc şi specialităţile numărul unu ale producătorului francez – gemurile de fructe 100% fără zaharuri adăugate (19-25 lei borcanul de 310 grame) –, dar şi compoturi de fructe şi ciocolată neagră (16 lei). Bineînţeles, şi aceste “ispite” dulci sunt bio şi au indice glicemic scăzut.
AVANTAJE
Indicele glicemic (IG) este măsura impactului unui gram de
glucide conţinute de un anumit aliment asupra glicemiei – nivelul glucozei în sânge,
măsurat în gram pe litru –, potrivit Loredanei Chirileasa, director de
dezvoltare al operatorului eco Management & Development Services,
importatorul şi distribuitorul acestor produse. IG este măsurat pe o scală de
la 1 la 100. În categoria produselor cu IG scăzut intră cele în cazul cărora
acest indicator nu depăşeşte valoarea 55. Practic, produsele cu indice glicemic
scăzut cresc glicemia mai puţin. În opinia prof. dr Gheorghe Mencinicopschi,
directorul Institutului de Cercetări Alimentare, “produsele Naturgie cu IG scăzut
se adresează persoanelor cu afecţiuni diabetice, dar este recomandată
consultarea medicului curant pentru alegerea produselor şi a cantităţilor
aferente”. Produsele cu IG scăzut se adresează şi femeilor însărcinate, pentru
a reduce riscul de apariţie a diabetului postnatal, dar şi celor in-teresaţi de
“un stil de alimentaţie sănătos, care să optimizeze nivelul glicemiei, extrem
de important pentru menţinerea unei stări de sănătate durabilă”, apreciază
prof. dr Mencinicopschi.
În cazul persoanelor care nu suferă de afecţiuni diabetice, nu este obligatoriu ca glucidele ingerate în decursul unei zile să provină numai de la alimente cu IG scăzut. Regula de aur este echilibrul.
Jurnalul foto