x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Sângerările nazale şi urzicile.

Sângerările nazale şi urzicile.

de Simona Lazar    |    06 Iun 2011   •   21:00
Sângerările nazale şi urzicile.

Sangerarile nazale pot avea cauze multiple – unele dintre ele pot fi semne ale unor boli, altele sunt pricinuite de traumatisme la nivelul piramidei nazale sau pot fi provocate de o alimentatie defectuoasa. De exemplu, copiii pot prezenta usoare hemoragii nazale la inceputul verii, daca au mancat excesiv cirese, piersici sau inghetata. Unele fructe tropicale, de asemenea, pot conduce la astfel de accidente, daca sunt mancate in exces. Atunci cand sangerarile nazale nu sunt semne ale unor traumatisme sau boli grave, tratamentul este foarte simplu.

In general, este suficient sa introduci in nara un betisor cu vata de bumbac la capat, imbibat in apa cu sare si sa administrezi pe cale orala o lingurita de gomasio (un condiment obtinut din seminte de susan prajite, amestecate cu sare de mare grunjoasa si macinate rapid). Daca hemoragia nu se opreste, atunci se recomanda re­curgerea la urzici, a caror actiune hemostatica este recunoscuta: un betisor cu vata imbibat in suc proaspat de urzici si introdus in nara opreste instantaneu hemoragia. Sucul de urzici se obtine simplu, punand frunze si tije proaspete intr-un mojar (e de preferat unul din piatra), pe care le zdrobesti cu pistilul, dupa care adaugi foarte putina apa proaspata. Se trece apoi totul printr-un tifon, care se stoarce pentru a extrage toata cantitatea de suc.

Decoct
In acelasi scop se poate folosi si decoctul de urzici, rezultatul fiind la fel de rapid. Avantajul decoctului de urzici este ca el poate fi preparat in egala masura din planta proaspata sau din cea uscata.

Pentru prepararea decoctului este nevoie de o lingura de urzici uscate (sau o mana de urzici proaspete), o cana de apa si un praf de sare. In vas se pune mai intai planta, se adauga sarea, apoi se toarna deasupra apa. Se aduce la punctul de fierbere, dupa care se lasa pe foc mediu timp de 6-10 minute. Decoctul de urzici se bea cald. Mai intai se bea o cana, apoi dupa 6 ore o a doua cana (care trebuie preparata inainte de administrare), chiar daca sangerarea s-a oprit intre timp. In perioada ­tratamentului este recomandat sa se recurga la o alimentatie usoara, bazata in principal pe legume verzi sau verdeturi, fierte – creson, broccoli, ­urzici, macris, spanac.

×
Subiecte în articol: urzici terapii complementare