x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Seminţele de in

de Gina Matei    |    06 Oct 2009   •   00:00
Seminţele de in
Sursa foto: /STOCKEXPERT

Ai încercat seminţele de in? Dacă nu ai fost tentat, dr Cristina Bălănescu, medic primar medicină generală cu competenţă în terapii complementare de la Centrul Medical Clar Med, îţi dezvăluie câteva din beneficiile acestora, care sigur te vor convinge.



Seminţele de in conţin acizi graşi omega 3. Chiar mai mulţi decât peştele. Tocmai de aceea, vin în ajutorul tău dacă vrei să scapi de nedoritele kilograme în plus sau dacă îţi doreşti să-ţi menţii greutatea. În plus, seminţele de in îţi protejează inima.

Laxativ natural
Se remarcă, de asemenea, prin conţinutul de vitamina E, săruri minerale (calciu, potasiu, siliciu, fier) şi fibre alimentare. Aceste fibre interacţionează cu asimilarea grăsimilor şi, cel mai important, stimulează digestia. Fibrele conferă seminţelor de in proprietăţi laxative, fiind recomandate în tratamentul constipaţiilor cronice.

Aveţi o alimentaţie săracă în fibre? În acest caz, dr Cristina Bălănescu recomandă maceratul la rece, din două linguriţe de seminţe de in la un pahar cu apă. Se lasă la macerat două-trei ore, apoi se consumă atât lichidul obţinut, cât şi seminţele. Specialistul nostru atrage atenţia că seminţele de in trebuie evitate în cazul ocluziilor intestinale, pentru că pot favoriza apariţia complicaţiilor. De asemenea, persoanele care urmează un tratament pentru bolile de inimă trebuie să fie precaute în consumul seminţelor de in. Asta pentru că ele pot întârzia absorbţia intestinală a medicamentelor.  

Efect anticancerigen

Seminţele de in sunt o sursă veritabilă de lignani, substanţe ce previn în special cancerul de colon şi pe cel de prostată. Proprietăţile anticancerigene se datorează şi grăsimilor de calitate care se găsesc în seminţele de in. Ele conţin aproximativ 41% grăsimi din seria acizilor omega 3.

De asemenea, substanţele nutritive din seminţele de in sunt studiate pentru potenţialul lor de încetinire a creşterii tumorilor, atunci când boala s-a declanşat.

×
Subiecte în articol: terapii complementare