La 19 septembrie la Braşov s-a inaugurat Oficiul Naţional pentru Produse Tradiţionale şi Ecologice (ONPTER), cu atribuţii în sprijinirea producătorilor pentru promovarea şi protejarea acestor două tipuri de alimente.
Fermierii ecologişti protestează că produsele lor fără chimicale, certificate, şi care îndeplinesc toate standardele de calitate sunt puse în aceeaşi oală cu alimentele tradiţionale.
La 19 septembrie la Braşov s-a inaugurat Oficiul Naţional pentru Produse Tradiţionale şi Ecologice (ONPTER), cu atribuţii în sprijinirea producătorilor pentru promovarea şi protejarea acestor două tipuri de alimente. O inaugurare cu stângul, pentru că atât oficialităţile prezente, cât şi expoziţia de produse tradiţionale şi ecologice organizată cu acest prilej la Râşnov nu au făcut decât să amplifice confuzia între cele două tipuri de produse, de altfel complet diferite.
Protest
Producătorii ecologici îi cer ministrului Agriculturii, Dacian Cioloş, să se implice personal în stoparea confuziei şi în promovarea produselor eco. Mai mult, ei cer înfiinţarea unui oficiu dedicat exclusiv agriculturii ecologice, care să se ocupe cu adevărat de problemele acesteia. Aceste cereri, argumentate, se regăsesc într-o scrisoare de protest trimisă de Marcel Măcriş, preşedintele Consiliului de Administraţie al Cooperativei eco Escar Prod, "în numele Asociaţiei Bio România, care reprezintă interesele tuturor operatorilor ecologişti din România, în numele celor 240 de membri certificaţi eco ai Cooperativei Escar Prod, în numele consumatorului român, care aşteaptă să fie îndrumat spre o viaţă mai sănătoasă".Scrisoarea
Vă prezentăm un fragment din această scrisoare: "Mare ne-a fost dezamăgirea când, prin participarea la expoziţia de deschidere a acestui oficiu la Braşov, am realizat că atât politicienii prezenţi, cât mai ales mass-media au insistat să creeze o confuzie totală în mintea consumatorului privind cele două noţiuni distincte: ecologic şi tradiţional. Nu putem ca, cu bună ştiinţă, să uităm de conversie, trasabilitate, HACCP, ISO 22000, ISO 14001 şi pentru unii chiar şi IFS – toate presupunând sume uriaşe şi investiţii în timp şi de energie fizică considerabilă – şi să punem pe picior de egalitate, atât calitativă, cât şi conceptuală, produsele obţinute în regim eco cu cele produse în bucătăria bunicii sau în condiţii total lipsite de igienă, în saivanul unei stâne, sau produsele de carne obţinute în curţile insalubre ale aşa-zisului producător tradiţional. Nu negăm dreptul acestor producători să-şi comercializeze produsele, dar nu putem accepta ca aceşti oameni să fie încurajaţi să «deturneze» termenul de produs ecologic, chiar dacă folosesc găselniţa de «produs ecologic fără certificat», «100% organic, bio verificabil» etc...Dureros este că acest fenomen este, se pare, încurajat de oficialii ministerului. Sperăm, la acest stadiu, că din «necunoştinţă de cauză», şi nu voit. Vă sugerăm cu tot respectul ca măcar până când consumatorul începe să înţeleagă conceptul de «produs ecologic» să ne ajutaţi (...) prin separarea celor două noţiuni şi înfiinţarea unui oficiu separat dedicat exclusiv agriculturii ecologice, care să se ocupe cu adevărat de problemele acestei ramuri importante din agricultura noastră".
Citește pe Antena3.ro