x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Soluţii contra pistruilor

Soluţii contra pistruilor

de Georgeta Licsandru    |    25 Mar 2008   •   00:00

Pistruii dau bătăi de cap persoanelor cu tenul deschis la culoare imediat ce vine primăvara. Pistruii dispar în timp, încearcă să ne liniştească dermatologii. După 30 de ani, pistruii vor fi tot mai puţini, iar după 40-45 de ani este posibil să dispară cu totul.

Pistruii dau bătăi de cap persoanelor cu tenul deschis la culoare imediat ce vine primăvara. Pistruii dispar în timp, încearcă să ne liniştească dermatologii. După 30 de ani, pistruii vor fi tot mai puţini, iar după 40-45 de ani este posibil să dispară cu totul. Dar până să dispară trebuie să facem ceva să estompăm petele mici, neregulate, de culoare maronie, care apar pe obraji, pe nas, pe frunte o dată cu încălzirea vremii. În primul rând, persoanele cu pistrui trebuie să evite expunerea la soare, iar atunci când ies din casă să îşi aplice o cremă cu factor de protecţie solară. Acestea sunt cele mai bune metode de prevenire a apariţiei pistruilor.

 

Măşti cu suc de lămâie

Dacă totuşi au apărut, atunci putem folosi măştile cu castravete, măr, pară, sucul de lămâie sau infuzia de pătrunjel, care au efect de depigmentare. “Măştile cu castravete, cu mere, cu pere se folosesc săptămânal. Sucul de lămâie poate fi aplicat pe zonele cu pistrui de trei ori pe săptămână, de preferat seara. După folosirea sucului de lămâie trebuie evitată expunerea la soare”, ne sfătuieşte dr Larisa Ionescu-Călineşti, de la Institutul Naţional pentru Medicină Complementară şi Alternativă. De asemenea, specialistul nostru recomandă plantele care conţin arbutozidă sau arbutină, substanţe care împiedică pigmentarea pielii. Aceste substanţe se găsesc în frunzele de măr, frunzele de păr, în florile de soc, florile de părăluţe, rădăcinile de bujor alb, iarba-neagră, strugurii-ursului, măcriş. Din aceste plante se fac infuzii cu care se tamponează zonele cu pistrui de trei ori pe săptămână. Puţină lume ştie că şi mazărea pasată poate fi utilizată pentru estomparea pistruilor.  Dr Larisa Ionescu-Călineşti ne atrage totuşi atenţia că măştile sau infuziile contra pistruilor nu trebuie folosite zilnic şi nici nu se aplică pe toată faţa. “Riscăm să ne trezim cu pete albe pe faţă, cu depigmentări definitive”, mai arată specialistul nostru.

 

PĂTRUNJELUL

Pentru estomparea pistruilor, unul dintre cele mai bune remedii este sucul proaspăt stors de pătrunjel. Cu sucul de pătrunjel se ung zonele pigmentate. Sucul redă, de asemenea, tonusul pielii şi previne îmbătrânirea precoce. În acelaşi scop poate fi folosită infuzia din frunze de pătrunjel. Aceasta se pregăteşte dintr-o legătură de frunze tăiate mărunt la o cană cu apă clocotită, se lasă la infuzat 20-30 de minute, apoi se strecoară şi se tamponează faţa. Acasă putem să pregătim şi o mască din frunze de pătrunjel tăiate mărunt şi amestecate cu o lingură de iaurt. Masca se aplică pentru 15-20 de minute, apoi se spală cu apă călduţă.

×
Subiecte în articol: terapii complementare