x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Stomacul preferă menta

Stomacul preferă menta

de Oana Antonescu    |    24 Iun 2008   •   00:00

În sezonul estival, problemele digestive sînt mai numeroase decît în orice alt anotimp. Prea multe fructe, îngheţată sau amestecuri nepotrivite de alimente, toate acestea ne pot da stomacul peste cap.

În sezonul estival, problemele digestive sînt mai numeroase decît în orice alt anotimp. Prea multe fructe, îngheţată sau amestecuri nepotrivite de alimente, toate acestea ne pot da stomacul peste cap. Durerile abdominale, scaunele diareice, greaţa şi vărsăturile pot fi tratate foarte uşor cu ceaiuri. „Remediile naturiste nu sînt recomandate însă în cazul toxiinfecţiilor alimentare, care se manifestă prin febră, dureri de cap, vărsături numeroase şi peste cinci-şase scaune diareice pe zi. Aceste cazuri constituie o urgenţă medicală şi trebuie tratate la spital“, atrage atenţia dr Cristina Bălănescu, medic primar medicină generală, cu competenţă în terapii complementare, de la Centrul de Sănătate Clar Med.

 

Infuzii

Menta nu trebuie să lipsească din trusa medi­cală de concediu, fiindcă este cel mai bun remediu al tulburărilor digestive. Se prepară o infuzie cu o linguriţă de frunze uscate la o cană cu apă (250 ml) sau cu o lingură de frunze verzi la o cană. Se infuzează cîteva minute, se strecoară şi se consumă neîndulcită, călduţă spre rece, niciodată fierbinte, pentru că băuturile fierbinţi agravează problemele digestive. Se administrează una pînă la trei căni pe zi. Infuzia de sunătoare, preparată în acelaşi mod, rtratează şi ea tulburările digestive. Dr Cristina Bălănescu mai recomandă un amestec în părţi egale din gălbenele şi salcîm, care se prepară, de asemenea, sub formă de infuzie, întotdeauna neîndulcită. Infuziile din frunze uscate de leuştean şi din frunze de afin au acelaşi efect calmant asupra tranzitului intestinal. În tratamentul scaunelor diareice se mai administrează frunze verzi de dud sau de nalbă, preparate sub formă de infuzie, cu o lingură de plantă la 250 ml de apă.

Dr Cristina Bălănescu recomandă apa de orez pentru calmarea tulburărilor digestive. La 200 ml de apă se pune o lingură de orez, se fierbe pînă cînd boabele se înmoaie, apoi se strecoară, iar apa călduţă se consumă ca atare, neîndulcită. Morco­vul este un alt remediu eficient în tratamentul problemelor digestive. Se foloseşte cîte un morcov la 300 ml de apă, iar, după fierbere, morcovii se pasează şi se prepară o cremă. După încetarea scaunelor diareice se poate consuma şi sucul crud de morcovi.

 

×
Subiecte în articol: terapii complementare