x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Sunătoarea, antidepresiv vegetal

Sunătoarea, antidepresiv vegetal

de Maria Belu    |    04 Iul 2011   •   21:00
Sunătoarea, antidepresiv vegetal

Sunatoarea este mult mai eficienta in tratarea starilor depresive moderate decat tratamentul cu medicamente. Este motivul pentru care aceasta planta a fost botezata Prozac vegetal.

Pentru depresie se face o infuzie din doua lingurite de planta la 250 ml de apa clocotita, se lasa la infuzat aproximativ trei minute. Se beau cel putin trei cani de ceai pe zi, timp de doua, trei luni. Suferinzii de gastrite, ulcer gastric sau colite isi pot face o infuzie din 1-2 lingurite de planta uscata la o cana cu apa clocotita. Se lasa la infuzat timp de trei minute. Se pot bea 2-3 cani de ceai pe zi. Fetitelor ajunse la pubertate li se recomanda doua cani de ceai de sunatoare pe zi, acesta ajutand la reglarea ciclului menstrual, dar si la dezvoltarea organelor genitale.

Dischinezie biliara
Suferinzii de dischinezie biliara se pot trata cu ulei de sunatoare, preparat din 200 g de planta, peste care se toarna 400 ml de ulei de floarea-soarelui, amestecul se tine la ma­cerat, timp de sase saptamani, intr-un loc intunecos si racoros. Dupa expirarea timpului se tine la soare inca doua saptamani, apoi se filtreaza printr-un tifon. Se ia cate o lingurita dupa mesele principale. Mai mult decat atat, uleiul de sunatoare se poate folosi ca unguent in cazul gingivitei, abceselor dentare, eczemelor, hemoroizilor, nevralgiilor, ranilor si arsurilor.

In ultimul timp, specialistii avertizeaza ca sunatoarea ar trebui utilizata cu prudenta. Bolnavii care iau antidepresive de sinteza sau anticonceptionale ori pesoanele care merg la plaja trebuie sa evite terapia cu sunatoare.

Recomandari
Doctorul Tutu Codrut, specialist acupunctura si apifitoterapie, spune ca: "Sunatoarea relaxeaza tesuturile zonelor bolnave din organism si revi­go­reaza circulatia locala, fiind utilizata mai ales in tratamentul afectiunilor tiroidiene si al bolilor de inima.

Se recomanda sa fie administrata in amestec cu alte plante. Trebuie evitata adiministrarea pe durate lungi doar a preparatelor din sunatoare.
Amestecurile se realizeaza in parti egale de plante.

Acest amestec de plante se fierbe 2-3 minute: o lingurita de plante la o cana de apa. Specialistul nostru ne propune:
● Pentru afectiunile cerebrale recomand sunatoare in combinatie cu roinita, rozmarin, frasin si mesteacan.
● Pentru afectiunile sistemului endocrin se folosesc amestecuri din sunatoare cu urzica, tapla-gastei si cimbru.
● Pentru bolile cardiace se recomanda sunatoare in combinatie cu rostopasca, ghintura si valeriana.
● Pentru afectiunile digestive se prepara un amestec din sunatoare, coada-calului si galbenele.

DE LA RANI LA DEPRESIE. Sunatoarea, Hypericum perforatum, este o planta medicinala cunoscuta inca din Antichitate pentru actiunile sale terapeutice multiple, fiind raspandita in flora spontana din multe zone ale lumii. Denumirea stiintifica Hypericum vine din limba greaca si inseamna cea mai buna pentru sanatate. Sunatoarea a fost utilizata in me­dicina traditionala mai ales pentru tratarea ranilor. In timp, suna­toarei i s-a recunoscut efectul benefic in calmarea starilor de nervozitate, in tratamentul he­patitei, al ulcerului gastric.

×