x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Taie pofta de dulce!

Taie pofta de dulce!

24 Iul 2007   •   00:00

Cănd pofta de dulce devine incontrolabilă, iar greutatea o ia razna, ai o singură opţiune: renunţă la tentaţia ciocolatei! Pare imposibil, dar cu ajutorul cătorva remedii naturiste apetitul scade, iar chinul devine mai suportabil.

Cănd pofta de dulce devine incontrolabilă, iar greutatea o ia razna, ai o singură opţiune: renunţă la tentaţia ciocolatei! Pare imposibil, dar cu ajutorul cătorva remedii naturiste apetitul scade, iar chinul devine mai suportabil. Dr Ştefan Stăngaciu, medic specialist medicină de familie, cu competenţă in apifitoterapie şi acupunctură, ne recomandă plantele amare precum anghinarea, coada şoricelului, păpădia. Se pot prepara sub formă de infuzie, cu una-două linguriţe la o cană. Se consumă două căni pe zi. Efect similar au şi brusturele, dudul, frunzele de afin, tecile de fasole. Din brusture se prepară un decoct cu una-două linguriţe la o cană, iar celelalte se consumă sub formă de infuzie, cu aceeaşi cantitate de plantă. Dr Ştefan Stăngaciu atrage atenţia că la inceputul tratamentului nici decoctul, nici infuziile nu trebuie să se administreze in concentraţii mari, pentru că pot provoca efectul invers: un apetit mai mare decăt inainte. Iniţial, vor fi foarte mult diluate cu apă, folosindu-se numai o jumătate de linguriţă de plantă la două căni cu apă. Treptat, in căteva săptămăni, se vor mări cantităţile.

INLOCUITOR. Cănd pofta de dulce apare subit şi devine greu de controlat, mierea de salcăm este cea mai bună opţiune. Deşi este un dulce foarte concentrat, mierea conţine fructoză, care trece foarte repede in sănge şi calmează hipotalamusul, unde se află centrul foamei.

RESTRICŢII. Glucidele sunt cea mai importantă sursă de energie pentru organism, de aceea nu este recomandată excluderea lor totală din dietă. La dulciuri trebuie să renunţe diabeticii sau persoanele supraponderale, dar in nici un caz cele slabe, uscăţive, atrage atenţia dr Ştefan Stăngaciu. Nevoia de dulce poate fi suplinită nu doar de plantele amărui, ci şi de alimentele acre (lămăi, kiwi, grepfrut) sau iuţi (muştar, oregano, ardei iute, piper).

×
Subiecte în articol: terapii complementare