În partea aceasta de lume, dacă rosteşti cuvântul “Tantra”, cei mai mulţi se vor gândi la un fel de "acrobaţie" sexuală. Tantra este însă un corpus foarte amplu de învăţături care expun o metodă specială de practică spirituală. Este “specială” pentru că este cea mai rapidă. Scopul final este acela de a deveni o fiinţă deplin evoluată, total conştientă de fiecare acţiune, cu o compasiune şi înţelegere pătrunzătoare nelimitate.
Această practică spirituală foloseşte corpul, mintea şi energiile că pe nişte simple instrumente ale vieţii pentru a transforma fiinţa prezentă în ceva dincolo de posibilităţile actuale. Se crează o inteligenţă care este dincolo de orice capacitate umană obişnuită. Unii vor numi asta “paranormal”.
Pentru ca transformarea aceasta interioară spectaculoasă să aibă loc, este nevoie de o sursă energie. În Tantra, energia de bază implicată în acest proces este energia propriilor noastre dorinţe.
Dacă întrebi un indian avizat ce crede despre Tibet, o să-ţi răspundă scurt şi tăios: “Tot ce vezi în Tibet, e din India”. Cu Tantra este la fel. Prima referire la această practică spirituală a fost găsită în Rig Veda – o colecţie de texte sacre indiene, datate 1700-1100 i.Ch. Dar budismul tibetan a dezvoltat aceste învăţături iniţiale şi iniţiatice până la un nivel neatins înainte. Învăţăturile tantrice din budismul tibetan sunt considerate cele mai avansate şi cele mai profunde. Un cititor curios, care doreşte să aibă o idee corectă despre ce anume este tantra şi ce posibilităţi se deschid prin această metodă, va găsi unele dintre cele mai clare şi exacte explicaţii în cartea "Introducere în Tantra. Transformarea dorinţei".
“Introducere în Tantra. Transformarea dorinţei”, de Lama Yeshe, Editura Herald, 2012
Citește pe Antena3.ro