Gemoterapia este o metodă de terapie naturală pe bază de soluţii din extracte vegetale proaspete: muguri, ramuri sau rădăcini tinere, scoarţă, seminţe sau alte ţesuturi vegetale aflate în faza de creştere.
Extractele pot fi folosite intern şi extern în multe afecţiuni, printre care cele cardiace, circulatorii, articulare, pulmonare sau în dereglările hormonale. O altă indicaţie este detoxifierea organismului, cura fiind recomandată primăvara sau ătoamna.
Reţetă
Preparatele germoterapeutice pot fi procurate din farmacii sau de la plafar. Cele sub formă de tinctură, sirop sau praf pot fi pregătite şi în casă. Durata tratamentului variază între o lună şi jumătate şi trei luni, uneori mai mult, în cazul bolilor cronice. Profesorul Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, vă pune la dispoziţie o metodă simplă de preparare în casă. Mugurii, spălaţi şi mărunţiţi, se introduc într-o sticlă (nu din plastic) cu un dop care să o închidă ermetic. Măsuraţi cu o riglă cantitatea de muguri şi înmulţiţi cu 4. Dacă aţi pus 3 centimetri de muguri mărunţiţi, veţi pune alcool alimentar de 70 grade până la 12 centimetri. Sticla se păstrează 15 zile într-un loc ferit de umezeală.
Tinctura se strecoară prin tifon şi se păstrează la rece şi se bea cu 15 minute înainte de mese. O altă modalitate ar fi folosirea mugurilor mărunţiţi, amestecaţi cu miere. Se administrează câte o linguriţă de trei ori pe zi, cu 15 minute înainte de masă. Siropul din muguri se face dintr-un kilogram de muguri zdrobiţi la 2 litri de apă. Se fierbe 15 minute, se adaugă două kilograme de zahăr şi se fierb până dă în clocot. Filtraţi şi puneţi lichidul în sticle. Se bea simplu sau diluat cu apă.
Recomandări
Mugurii de zmeur (Rubus idaea) se pot folosi contra chistului ovarian şi fibromului, a acneei sau durerilor menstruale; mugurii de Castan comestibil (Castanea sativa) sunt indicaţi în tratarea afecţiunilor venoase; mugurii de cireşe sau vişine (Cerasus vulgaris) tratează afecţiunile biliare sau renale, astenia fizică şi psihică; mugurii de dud (Morus nigra) se mai numesc şi "cortizon natural", fiind utili în terapia diabetului (se pot folosi şi în amestec cu mugurii de nuc); mugurii de fag (Fagus sylvatica) tratează bolile de piele, litiază urinară şi negii, iar mugurii de măceş (Rosa Canina) calmează migrenele şi previn exacerbarea alergiilor.
HORMONI. Mugurii au proprietăţi reîntineritoare, dar şi de detoxifiere. Majoritatea mugurilor conţin o cantitate mare de hormoni vegetali, motiv pentru care pot fi folosiţi de adulţi în cure de lungă durată
Sfatul medicului
Toate preparatele din muguri sunt mai puternice decât tratamentele cu plante, chiar dacă efectele sunt simţite mai lent - după patru-cinci săptămâni, spune prof. Eugen Giurgiu, doctor în biochimie. Potrivit specialistului, preparatele pot fi pregătite şi în casă dacă mugurii sunt culeşi cu mare atenţie. După ce sunt strânşi se spală şi se mărunţesc imediat. Este bine să fie colectaţi din locuri nepoluate şi cât mai departe de aşezările umane. Spălarea imediat după recoltare se poate face în apă curgătoare sau la robinet, sub jet, eventual cu mugurii puşi într-un strecurător.