x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Terapie şi răsfăţ cu jeturi de apă

Terapie şi răsfăţ cu jeturi de apă

31 Iul 2007   •   00:00

Hipocrate, părintele medicinei, a descoperit calităţile terapeutice ale apei de mare, observănd efectele regeneratoare ale acesteia asupra măinilor rănite ale pescarilor.

Hipocrate, părintele medicinei, a descoperit calităţile terapeutice ale apei de mare, observănd efectele regeneratoare ale acesteia asupra măinilor rănite ale pescarilor. Aceasta reducea riscul infecţiilor, iar, in plus, pacienţii care urmau tratamente pe bază de apă marină şi-au dat seama că hidroterapia le ameliora şi durerile. La inceput, terapia prin apă a fost folosită de armate pentru tratarea durerilor musculare şi a rănilor soldaţilor. Cu timpul, hidroterapia a fost recunoscută de lumea medicală drept o soluţie eficientă in tratarea unor boli precum: artrita, durerile de spate, depresia, diabetul, obezitatea, hipertensiunea, migrenele etc. Cea mai in vogă formă de terapie prin apă se face acum in centrele SPA. Denumirea SPA provine din expresia latină "sanitas per aqua", care inseamnă "sănătate prin apă".

Băi şi duşul Vichy

Centrele SPA, din ce in ce mai numeroase şi in ţara noastră, sunt sinonime cu locuri de odihnă şi răsfăţ. In astfel de centre, se practică diferite tipuri de hidroterapie: băi romane, băi japoneze, talasoterapie (terapie cu apă marină), algoterapie (tratamente pe bază de alge şi apă marină), băi cu ierburi, băi cu uleiuri esenţiale, jacuzzi.

In camera de hidroterapie există jeturi multiple de aer şi de apă, care sunt direcţionate spre anumite părţi ale corpului. O şedinţă de 30 de minute de hidroterapie, asociată cu cromoterapie (terapie prin lumină), este echivalentul unui somn profund. Un aparat frecvent utilizat in hidroterapie este duşul Vichy, care alternează jeturi calde şi reci. Duşul Vichy (foto) poate fi combinat cu alte tratamente: exfolieri cu sare, tratamente cu nămol, impachetări cu alge. Tratamentele sunt recomandate pentru eliminarea celulitei, pentru detoxifiere şi relaxare.

Alte metode de hidroterapie sunt sauna şi baia de aburi, acele camere cu temperaturi de peste 50 de grade Celsius şi umiditate. După saună sau baie cu aburi, se poate trece la camera cu gheaţă (ice room), pentru un masaj scurt şi intens. Această terapie contribuie la revitalizarea organismului şi la eliminarea toxinelor.

Ştiaţi că

Hidroterapia relaxează şi revigorează organismul, intăreşte sistemul imunitar, normalizează circulaţia săngelui şi determină imbunătăţirea metabolismului.

Â

Durerile musculare şi articulare pot fi calmate cu ajutorul hidroterapiei.

Terapia prin apă are efecte miraculoase in cazul afecţiunilor sistemului nervos.

×
Subiecte în articol: apă hidroterapie