x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Termoterapia tibetană, energie și sănătate

Termoterapia tibetană, energie și sănătate

de Oana Portase    |    17 Oct 2015   •   11:55
Termoterapia tibetană, energie și sănătate

Focul este unul dintre cele cinci elemente esențiale ale vieții și este considerat ca fiind purificator de către tibetani. De mii de ani, în Tibet, terapia cu foc se folosește pentru tratarea și vindecarea mai multor boli sau pur și simplu pentru prevenție.

Metoda este practicată acum în toată lumea de specialiști și se folosește împreună cu acupunctura sau cu alte terapii alternative. Este o formă a medicinei tradiționale, care nu este invazivă și are ca țintă tratarea organismului, dar și echilibrarea punctelor energetice.

Practică veche de secole

Terapia cu foc este atent aplicată de către specialiști și nu există riscul de arsuri. Codruț Țuțu, specialist în acupunctură și medicină alternativă, a explicat pentru Jurnalul Național că termoterapia tibetană este metoda prin care se introduce căldura în organism cu scopul de a îndepărta din corpul uman o afecțiune, celulele afectate, toxinele sau factorii patogeni. În același timp se stimulează reechilibrarea energetică, metabolismul celular, vascularizația și oxigenarea țesuturilor. Toate acestea se obțin fără să fie afectate țesuturile sănătoase.

„Se aplică o cremă din plante pe zona interesată, apoi se pune un prosop umed, după care se toarnă extract hidroalcoolic din plante și spirt. Se aprinde spirtul. Pacientul anunță când senzația de cald devine insuportabilă. Această senzație apare în momentul în care căldura și-a atins ținta, adică țesutul bolnav”, spune Codruț Țuțu. Focul tibetan a apărut în același timp cu acupunctura și apifitoterapia, cu zeci de mii de ani în urmă. 

Focul arde durerile

Termoterapia tibetană se adresează unei game largi de probleme de sănătate, iar o ședință nu are o durată anume, fiecărui om în parte și de cât timp îi trebuie căldurii să ajungă la țesutul afectat. La fel, numărul de ședințe depinde de afecțiunile tratate.

„Termoterapia are efect imediat în terapia durerii datorită acțiunii sale de eliminare a toxinelor, produșilor de metabolism precum și a factorilor patogeni. Celulele canceroase și agenții patogeni nu rezistă la temperaturi înalte”, mai explică specialistul.

Unde este interzis focul

„Focul tibetan se poate aplica oricărei persoane, dar nu se aplică la nivelul capului, în zona anterioară a gâtului, sâni, zona inimii, zonele de piele afectate de diverse boli de piele - de exemplu nu se aplică direct pe zona afectată de psoriazis -, în zona organelor genitale, răni deschise etc.”, spune Codruț Țuțu, care precizează că zonele unde nu se poate face termoterapia au arii corespunzătoare în alte părți ale corpului pe care se poate aplica focul tibetan.

Pentru rezultate cât mai bune, specialiștii îndeamnă ca termoterapia tibetană să fie însoțită și de ședințe de acupunctură și de diete bazate pe apifitoterapie. Codruț Țuțu spune că focul tibetan amplifică efectul acupuncturii și al apifitoterapiei prin faptul că ajută la echilibrarea energetică prin eliminarea toxinelor, agenților patogeni și, datorită vasodilatației, ajută principiile active din plante să ajungă la țesutul bolnav.

ACUPUNCTURA
Este o practică în care sunt introduse ace în diferite locuri ale corpului uman pentru vindecare. Se spune că este dureroasă, dar în același timp vindecă și pre-vine boli, crește imunitatea și poate fi folosită în scop terapeutic. Practica acupuncturii datează din secolul 2 î.e.n. în China.

APIFITOTERAPIA
Este un tratament cu plante şi produse apicole folosit pentru vindecarea anumitor boli, dar are și rol profilactic. Pentru fiecare afecţiune şi pentru fiecare pacient există regimuri dietetice care includ produse apicole.

Medicina alternativă rămâne un subiect controversat, care a împărțit lumea în două: scepticii și cei care cred. Oamenii de știință spun că rezultatele din medicina alternativă nu pot fi dovedite cu exactitate.

La ce ajută focul tibetan

- Viroze respiratorii
- Reumatism
- Afecțiuni ale coloanei vertebrale
- Osteoporoza
- Diabet
- Sterilitate
- Tumori benigne și maligne
- Psoriazis
- Atrofie musculară
- Atrofie cerebrală
- Hepatită
- Cardiopatie
- Disfuncții tiroidiene
- Afecțiuni renale
- Ulcere
- Hipertensiune arterială

×