Alcaloizii şi sărurile de potasiu din compoziţie conferă acestei plante rol hemostatic. Prin urmare, traista-ciobanului opreşte sângerările, în special pe cele din sfera genitală. Motiv pentru care Cristina Bălănescu, medic primar medicină generală, cu competenţă în terapii complementare, de la Centrul Medical Clar Med, o recomandă în menstruaţiile abundente.
În acest caz, se pot utiliza atât planta uscată, cât şi cea proaspăt culeasă. Se va administra sub formă de infuzie sau tinctură. Infuzia se prepară din patru linguriţe cu plantă uscată la o jumătate de litru de apă clocotită. Se infuzează 10 minute şi se administrează două căni pe zi cu 8-10 zile înainte de perioada de menstruaţie.
AFECŢIUNI RENALE
Planta este benefică şi pentru stoparea altor sângerări, inclusiv ale celor nazale. În această situaţie, se administrează aceeaşi infuzie sau se aplică infuzia sub formă de cataplasme.
Doctor Cristina Bălănescu vă sfătuieşte să urmaţi o cură cu infuzia preparată din această plantă în cazul unor afecţiuni renale. Cura se va efectua 21 de zile pe lună, cu o pauză de 10 zile. Se va face de trei ori pe an.
Infuzia ajută şi la refacerea pereţilor vasculari, dar şi la scăderea intensităţii durerilor abdominale şi musculare. Se administrează sub formă de infuzie sau sub formă de picături, câte 20 dimineaţa şi 20 seara.
FĂRĂ CONTRAINDICAŢII
Este una dintre puţinele plante pentru care nu există contraindicaţii. Mai mult, specialistul nostru o recomandă femeilor însărcinate care au unele sângerări, dar şi după naştere în acelaşi scop. Pentru că are un rol hemostatic, este recomandată şi în hemofilie.
Efectele adverse pot apărea în urma unei supradozări. Astfel, pot apărea scăderea tensiunii arteriale şi palpitaţii.
UZ EXTERN
"Această plantă are un rol foarte bun în tratarea rănilor la nivelul pielii", precizează specialistul nostru. Aşadar, dacă aveţi o ciupitură, aplicaţi o frunză opărită pe zona afectată.
BURUIANA DE FRIGURI
Popular, traista-ciobanului mai este denumită buruiana de friguri, paştele-calului, punguţa-popii, punguliţa, punguliţa-păstorului. La noi, este foarte des întâlnită, putând fi confundată cu o buruiană. Aceasta este o plantă extrem de valoroasă. Se găseşte înflorită din mai până în septembrie.