Trandafirul are cea mai vastă utilizare în cosmetică. Prin folosirea uleiului de trandafir se obţin rezultate foarte bune la nivelul pielii pentru că acesta hidratează pielea şi o catifelează. Datorită vitaminei C, trandafirul revigorează pielea obosită, reduce ridurile şi încetineşte procesul de îmbătrânire. Pentru toate aceste motive, Cristina Bălănescu recomandă tratamentele cu trandafir pentru orice tip de ten.
În aromaterapie, uleiul de trandafir este recomandat persoanelor care suferă de anxietate, insomnii, stări de agitaţie. Datorită principiilor active are rol foarte bun în afecţiunile respiratorii.În uz extern, uleiul de trandafir calmează durerile de cap date de spondiloza cervicală.
UZ INTERN
Cristina Bălănescu, medic primar medicină generală, cu competenţă în terapii complementare de la Centrul Medical Clar Med, recomandă uleiul de trandafir pentru tratarea aftelor. Astfel, în acest caz se face un macerat cu petale de trandafiri. Este bun şi pentru sugari. "Atenţie! Petalele de trandafiri trebuie spălate foarte bine. Se spală în prealabil sub jet de apă, după care se aşază în apă, într-un bol, la temperatura camerei. Se lasă 8 ore. Trebuie spălate foarte bine pentru că există riscul ca sugarii să înghită", atrage atenţia specialistul nostru.
CALMEAZĂ DURERILE OCULARE
În problemele oculare, trandafirul are un efect de calmare. Se fierb 3 linguri de petale de trandafir în 100 ml de apă. Se strecoară şi se lasă la răcit. Zilnic, se şterg ochii cu infuzie, iar înainte de culcare, se aplică tampoane de vată îmbibate cu infuzie pe pleoape şi se menţin aproximativ 30 de minute", menţionează doctor Cristina Bălănescu.
PETALE PENTRU AMIGDALE INFLAMATE
Dacă aveţi amigdalele inflamate, amestecaţi părţi egale de petale de trandafir (proaspete sau uscate) şi miere de albine. Amestecul se păstrează în gură câteva minute, după care se elimină. Această operaţiune se repetă de două ori pe zi, timp de trei-patru zile.
CONŢINE:
n) ulei eteric
n) zaharuri
n) acid malic
n) acid citric
n) pectine
n) taninuri
n) vitaminele A, B2, C, K, PP
n) mineralele: potasiu, calciu, fier, magneziu
Citește pe Antena3.ro